c S

Kozlovičeva opozorila na tabuiziranje spolnih zlorab nad otroki

18.11.2020 09:20 Ljubljana, 18. novembra (STA) - Spolne zlorabe predstavljajo najhujšo obliko kršenja otrokovih pravic, obenem pa je spolno nasilje tudi najbolj tabuizirana oblika nasilja, saj se najpogosteje odvija v otroku domačem okolju, je ob evropskem dnevu za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo opozorila ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič.

Dom in družina bi morala biti za vse otroke varno zavetje. Vendar sodeč po podatkih različnih raziskav, ki so pokazale, da je vsak peti otrok žrtev ene izmed oblik spolnega nasilja, to za marsikaterega otroka ne drži, so besede Kozlovičeve povzeli na spletni strani pravosodnega ministrstva.

Žrtve namreč večinoma zlorabijo njihovi domači, ki naj bi jih imeli najbolj radi. Otroci pa se zaradi groženj storilca, sramu, krivde ali strahu bojijo spregovoriti o stvareh, ki se jim dogajajo, je še dodala ministrica.

Po njenem mnenju moramo otroku dati vedeti, da ni sam kriv za zlorabo, ki se mu je zgodila, pri odpravljanju posledic pa smo mu dolžni ponuditi pomoč. Treba se je namreč zavedati, da otroke, žrtve spolnega nasilja, posledice spremljajo skozi vse življenje, saj spolna zloraba povzroča neizbrisne travme ter predstavlja grob poseg v človekovo bit.

Ministrstvo za pravosodje je s projektom Hiša za otroke aktivno pristopilo k ureditvi področja zaščite otrok, žrtev spolnih zlorab. Glavni namen projekta, pri katerem sodelujejo tudi s Svetom Evrope in Evropsko komisijo, je usklajevanje sočasnih kazenskih preiskovalnih postopkov za zaščito otroka in podpora otrokom, ki so žrtve ali priče nasilja, v otroku prijaznem in varnem okolju.

Po prijavi spolne zlorabe in drugih kaznivih dejanj bo v hiši potekal pogovor z otrokom, ki ga bo vodil ustrezno usposobljen preiskovalec. Otroku tako ne bo treba večkrat govoriti o spolni zlorabi, hkrati pa bo pogovor potekal v njemu prijaznem okolju, ne pa na sodišču. Na tak način želijo na ministrstvu preprečiti ponovno viktimizacijo žrtve spolne zlorabe.

Med glavne cilje Hiše za otroke spada tudi povečanje ozaveščenosti strokovnjakov in širše javnosti o pojavu spolne zlorabe otrok v Sloveniji. Kot so izpostavili, se moramo za uspešen boj proti spolnim zlorabam truditi vsi, tematike ne smemo tabuizirati, temveč se moramo o njej odkrito pogovarjati.

Evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo je Svet Evrope razglasil 18. novembra 2017 prav na pobudo Slovenije, so še navedli na ministrstvu.