c S

Sodišče prepovedalo izbiro direktorja NPU, ni pa ustavilo natečajnega postopka

17.11.2020 20:33 Ljubljana, 17. novembra (STA) - Policija odločitve delovnega in socialnega sodišča, ki je razsodilo v prid Darku Muženiču in tako zadržalo izbiro kandidata za direktorja NPU, ne komentira, se pa lahko na sodbo še pritoži, so za STA pojasnili na Generalni policijski upravi (GPU). Kot so dodali, je sodišče sicer prepovedalo izbiro kandidata, ni pa ustavilo natečajnega postopka.

Delovno sodišče je v drugem odločanju razsodilo v prid razrešenemu direktorju Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Muženiču in na njegov predlog potrdilo začasno odredbo, da se zadrži izbira kandidata za direktorja NPU. V. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič po poročanju medijev tako ne sme izbrati novega direktorja NPU, četudi je razpis že zaključen.

Vendar pa na policiji poudarjajo, da je sodišče s sodbo resda zadržalo oziroma prepovedalo izbiro kandidata, ni pa ustavilo natečajnega postopka. Nanj so se sicer po pisanju Večera sicer prijavili trije kandidati, eden od prijavljenih pa ne izpolnjuje pogojev, tako da naj bi posebna izbirna komisija opravila razgovor z dvema. A zaradi Muženičevega spora komisija pogovorov s kandidati še ni opravila.

Muženič je sicer trenutno v vodstvu službe generalnega direktorja policije kot policijski svetnik, so navedli na GPU. NPU pa kot v. d. direktorja vodi Petra Grah Lazar, ki ji je vlada po poročanju medijev po enem mesecu na položaju že zvišala plačo, in sicer za pet plačnih razredov, tako da je zdaj v 53.

Muženič je bil za direktorja NPU imenovan junija lani, v začetku maja letos pa ga je takratni v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner razrešil. Muženič se je zaradi razrešitve najprej pritožil na upravno sodišče, ki je oktobra razrešitev odpravilo in zadevo vrnilo policiji v ponovni postopek.

V skladu z obrazložitvijo sodbe je bil po navedbah policije kasneje postopek javnega natečaja za direktorja NPU obnovljen, v njem pa je bila odločba o imenovanju Muženiča za direktorja odpravljena. Nato je bil postopek ustavljen, so navedli na policiji.

Muženičev zagovornik Uroš Leben je sicer že napovedal, da se bo Muženič na odločbo o obnovi postopka in o odpravi sklepa o njegovem imenovanju pritožil, saj ni mogoče na ta način odpravljati sklepa za eno leto nazaj. "Če bi želeli, bi ga lahko razrešili, ne morejo pa iti v obnovo postopka javnega natečaja," je pojasnil Leben.