c S

Delovno sodišče zadržalo odločanje o direktorju NPU

17.11.2020 19:13 Ljubljana, 17. novembra (STA) - Delovno sodišče je v drugem odločanju razsodilo v prid Darku Muženiču in na njegov predlog potrdilo začasno odredbo, da se zadrži izbira kandidata za direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). V. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič tako ne sme izbrati novega direktorja NPU, četudi je razpis že zaključen, poročajo mediji.

Muženič je bil za direktorja NPU imenovan junija lani, v začetku maja letos pa ga je takratni v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner razrešil. A Muženič se s tem ni strinjal, zoper razrešitev vložil tožbo na upravno sodišče in z njo uspel.

Upravno sodišče v Novi Gorici je namreč odločilo, da je razrešitev nezakonita. Travner se je pri razrešitvi skliceval na zakonsko podlago, po kateri naj bi imel eno leto časa, da direktorja zamenja brez razloga. A se je upravno sodišče strinjalo z Muženičevo utemeljitvijo, da omenjeno zakonsko določilo ne velja za direktorja NPU, in odločbo o razrešitvi odpravilo.

Notranje ministrstvo je kljub temu konec oktobra objavilo nov javni natečaj za direktorja NPU, a je Muženič zahteval njegovo zaustavitev, saj je ocenil, da je po sodbi upravnega sodišča še vedno direktor NPU. Delovno sodišče mu v prvem odločanju ni ugodilo, saj je zavzelo stališče, da Muženič do policije nima odprte terjatve.

A je višje sodišče takšno odločitev delovnega sodišča razveljavilo. Po mnenju višjih sodnikov se potem, ko je upravo sodišče odpravilo sklep o razrešitvi, "zadeva vrne v stanje pred njeno izdajo". Muženič po mnenju višjega sodišča tako ni razrešen, ampak je še vedno direktor NPU.

Temu stališču višjih sodnikov pa so po poročanju spletnega Večera in portala 24ur.com v drugo sledili tudi na delovnem sodišču. Če bi policija direktorja NPU izbrala na podlagi razpisa, ki je bil zaključen 4. novembra, bi bila po mnenju sodišča Muženičeva vrnitev na položaj šefa NPU onemogočena.

Muženičev zagovornik Uroš Leben pa je za Radio Slovenija povedal, da je Muženič v petek prejel tudi odločbo o obnovi postopka javnega natečaja iz lanskega leta in o odpravi sklepa o njegovem imenovanju. Muženič se bo na odločbo pritožil, saj po Lebnovih besedah ni mogoče na ta način odpravljati sklepa za eno leto nazaj. "Če bi želeli, bi ga lahko razrešili, ne morejo pa iti v obnovo postopka javnega natečaja," je pojasnil.

NPU sicer trenutno kot v. d. vodi Petra Grah Lazar. Na natečaj za direktorja so se po pisanju Večera sicer prijavili trije kandidati, eden od prijavljenih pa ne izpolnjuje pogojev, tako da naj bi posebna izbirna komisija opravila razgovor z dvema. A zaradi Muženičevega spora komisija pogovorov s kandidati še ni opravila.