c S

Komisija v okviru sheme Sure Sloveniji nakazala 200 milijonov evrov

17.11.2020 18:59 Bruselj, 17. novembra (STA) - Evropska komisija je skladno z napovedmi devetim članicam EU v okviru sheme Sure za pomoč pri zaščiti in ohranjanju delovnih mest v luči pandemije covida-19 nakazala 14 milijard evrov ugodnih posojil. Med prejemnicami je tudi Slovenija, ki je od skupno 1,1 milijarde evrov potrjenega posojilnega potenciala v prvem nakazilu prejela 200 milijonov.

Poleg Slovenije so sredstva danes prejele še Hrvaška, ki je od milijarde evrov potrjenega posojilnega potenciala prejela 510 milijonov evrov, Grčija (od skupnih 2,7 milijarde evrov potenciala je prejela dve milijardi), Ciper (od 479 milijonov evrov je prejel 250 milijonov), Latvija (od 192 milijonov evrov potenciala je prejela 120 milijonov evrov), Litva (od 602 milijonov evrov je prejela 300 milijonov) in Malta, ki je od 244 milijonov evrov prejela 120 milijonov, so objavili v Bruslju.

Italija, katere skupni odobreni potencial je bil s 27,4 milijarde evrov največji, je v zanjo že drugem nakazilu prejela 6,5 milijarde evrov, potem ko je konec oktobra že prejela 10 milijard evrov.

Drugo nakazilo v vrednosti štirih milijard evrov je danes prejela tudi Španija, ki je konec oktobra prejela že šest milijard evrov, njen skupni potrjeni potencial pa je bil 21,3 milijarde evrov.

Ob teh dveh državah je konec prejšnjega meseca prvo nakazilo prejela že tudi Poljska, in sicer od 11,2 milijarde evrov potrjenega potenciala eno milijardo evrov.

Shema Sure je eden od pomembnejših protikoronskih ukrepov EU in je namenjena pomoči pri zaščiti delovnih mest in zaposlenih zaradi posledic epidemije novega koronavirusa na gospodarstvo. Gre med drugim za financiranje programov subvencioniranja čakanja na delo ali skrajšanega delovnega časa.

Slovenija je npr. v vlogi za finančno podporo v okviru instrumenta Sure navedla ukrepe čakanja na delo, skrajšanega delovnega časa, temeljnega dohodka, oprostitve prispevkov za samozaposlene in druge.

Minister za delo Janez Cigler Kralj je za Večer pojasnil, da si je vlada kot glavno nalogo zadala ohranitev delovnih mest, zato je v tem pogledu program Sure "pisan na kožo". Z ugodnimi povratnimi sredstvi bodo lahko po njegovih besedah pokrili številne ukrepe, ki so jih že izvedli v prvem valu epidemije, nekateri od njih pa se še izvajajo.

"To je čakanje na delo doma zaradi poslovnih razlogov ali karantene. In tudi plačilo prispevkov tem ljudem, ki so bili ali so na čakanju doma. Naj spomnim še na ukrep odpisa prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje tistim, ki so med prvim valom epidemije ostali na delu in so iz tega naslova tudi dobili 200 evrov kriznega dodatka," je pojasnil.

Preostalih 900 milijonov evrov bo šlo prav tako za blaženje posledic epidemije. "Za to bomo potrebovali veliko denarja. Samo za šesti protikoronski paket bo po naši oceni treba zagotoviti okoli milijardo evrov," je dodal Cigler Kralj.

V okviru sheme bo na voljo 100 milijard evrov posojil z jamstvi članic EU. Za zdaj je Svet EU prižgal zeleno luč za pomoč 17 državam v vrednosti 87,9 milijarde evrov. Za Slovenijo je, kot navedeno, potrdil podporo v višini 1,1 milijarde evrov. Komisija je ta teden predlagala še 2,5 milijarde evrov posojilnega potenciala za Irsko.

Za izvajanje sheme se Evropska komisija na trgu v imenu EU zadolžuje z jamstvi članic in prvi dve izdaji t. i. socialnih obveznic EU sta bili izjemno uspešni. Skupaj je komisija zbrala 31 milijard evrov, prva izdaja pa je po interesu vlagateljev dosegla celo rekorden obseg, ko gre za obveznice držav ali mednarodnih organizacij.