c S

Vrhovno sodišče ugodilo reviziji postopka glede odškodnine SDS zaradi procesa Patria

17.11.2020 12:42 Ljubljana, 17. novembra (STA) - Vrhovno sodišče je ugodilo reviziji sodbe v primeru odškodnine, ki jo zaradi sojenja v zadevi Patri zahteva SDS. Sodba višjega sodišča v Mariboru se razveljavi in se mu vrne v ponovno odločanje. Gre za sodbo, v kateri je višje sodišče potrdilo odločitev sodišča prve stopnje, ki je tožbeni zahtevek zavrnilo.

Po poročanju portala Nova24TV je bila odločitev vrhovnega sodišča glede revizije sprejeta soglasno.

Stranka SDS se je za odškodninsko tožbo proti državi odločila, ko so pred državnozborskimi volitvami leta 2014 na zaporno kazen obsodili njenega predsednika Janeza Janšo, zaradi česar so v stranki prepričani, da so ji povzročili nepopravljivo škodo. Kot so zapisali v obrazložitvi, je imela stranka "zaradi protipravnega ravnanja pravosodnih organov v zadevi Patria slabši rezultat na državnozborskih volitvah v letih 2011 in 2014", zaradi česar pa ji je nastala tudi premoženjska škoda, saj so prejeli manj proračunskih sredstev. SDS zahteva, naj ji država zaradi procesa Patria plača okoli 886.000 evrov odškodnine.

Sodišče na prvi stopnji je tožbeni zahtevek zavrnilo, to odločitev je potrdilo tudi sodišče druge stopnje. Vrhovno sodišče pa je revizijo dopustilo glede vprašanj, ali je sodišče druge stopnje zaradi odsotnosti obrazložitve oziroma pomanjkljive obrazložitve zagrešilo kršitev členov ustave o enakem varstvu pravic in o pravici do pravnega sredstva ter kršitev določbe zakona o pravdnem postopku, ki določa, da gre za bistveno kršitev določb pravdnega postopka, "če ima sodba pomanjkljivosti, zaradi katerih se ne more preizkusiti, zlasti pa, če je izrek sodbe nerazumljiv, če nasprotuje samemu sebi ali razlogom sodbe ali če sodba sploh nima razlogov ali v njej niso navedeni razlogi o odločilnih dejstvih ali so ti razlogi nejasni ali med seboj v nasprotju".

Odvetnik stranke SDS Franci Matoz je po poročanju portala prepričan, da bo moralo sedaj mariborsko višje sodišče upoštevati njihove argumente.