c S

Slovenija se ne bo pritožila na odločitev sodišča EU glede terana

16.11.2020 20:49 Ljubljana, 16. novembra (STA) - Slovenija se ne bo pritožila na odločitev Splošnega sodišča EU  (sodba v zadevi T-626/17), da zavrne njeno tožbo glede terana, so za STA pojasnili na državnem odvetništvu. V konzorciju kraških pridelovalcev terana takšno odločitev podpirajo, Tatjana Košmerl z biotehniške fakultete pa meni, da bi morala Slovenija vztrajati pri dokazovanju dvojnih meril Evropske komisije.

Kot so danes pojasnili na državnem odvetništvu, so odločitev, da se Slovenija ne bo pritožila, na kmetijskem ministrstvu sprejeli po preučitvi septembrske sodbe sodišča EU. Rok za pritožbo se sicer izteče v četrtek, nato bo postala odločitev sodišča pravnomočna.

Glede razlogov za to, da se Slovenija ne bo pritožila, so v odvetništvu navedli, da so za pojasnila o tem pristojni na ministrstvu za kmetijstvo. Kmetijski minister Jože Podgoršek je na virtualni novinarski konferenci ob robu zasedanja kmetijskih ministrov EU sicer danes dejal, da se ministrstvo ukvarja z vprašanjem, kako pomagati sektorju terana, pri čemer je možnosti več, tudi več let stara pobuda, ki vključuje sodelovanje z italijansko stranjo. Iščejo načine, kako dodatno pomagati pri promociji in prodaji terana, sama pritožba pa ni tako vitalnega pomena, je dejal.

Pri presoji, ali se pritožiti na odločitev sodišča EU, so po njegovih besedah iskali odgovor na tri ključna vprašanja: kolikšna je verjetnost uspeha pritožbe, kaj s tem pridobijo Slovenija in slovenski vinarji ter s katerimi ukrepi še lahko pomagajo teranu.

Odzivi na odločitev državnega odvetništva so različni. V konzorciju kraških pridelovalcev terana jo po besedah njegovega predsednika Borisa Lisjaka podpirajo. Da je takšna poteza najbolj smiselna, so sklenili že kmalu po septembrski odločitvi sodišča, je povedal za STA.

"Kljub vsemu smo namreč dosegli svoje: zaščitili smo blagovno znamko terana, tako da nobeno drugo vino ne more priti na slovenski trg kot vino, pridelano na Krasu iz trte sorte refošk," je poudaril.

Prepričan je, da zavrnitve tožbe na Sodišču EU Slovenija ne bi smela obravnavati kot neuspeh. "Teran je namreč zaščiten, ostalo pa je politična odločitev. Če bi velike vinske dežele, kot so Francija, Italija ali Španija, zaščitile svoje vino, kot smo mi teran, sem prepričan, da si nihče ne bi upal oporekati," je dejal.

Drugačnega mnenja je profesorica na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani Tatjana Košmerl, ki je pričakovala pritožbo na odločitev sodišča. Evropska komisija ima dvojna merila, zato bi morala Slovenija vztrajati pri svojem, je dejala za STA.

Dejan Židan, ki je v času vložitve tožbe vodil kmetijsko ministrstvo, pa je dejal, da je za odločitev državnega odvetništva izvedel od STA. Prav tako ne pozna strokovnih osnov za takšno odločitev.

"Dejstvo je, da smo tožbo proti Evropski komisiji vložili zato, ker je bilo tudi strokovno stališče takšno, da imamo možnosti za zmago," je še dejal Židan, sedaj poslanec SD.

Splošno sodišče EU je 9. septembra v Luksemburgu zavrnilo tožbo Slovenije za razglasitev ničnosti delegirane uredbe, v skladu s katero je ime teran pod določenimi pogoji lahko navedeno kot sorta vinske trte na etiketi hrvaških vin. Sodišče je tako potrdilo izjemo za Hrvaško, na samo zaščito slovenskega terana v EU pa sodba ne vpliva. Na sodbe Splošnega sodišča EU je mogoča pritožba na Sodišče EU.