c S

Nekdanja vodilna v Kadu morata vrniti milijon evrov

10.11.2020 10:51 Ljubljana, 10. novembra (STA) - Nekdanja vodilna uslužbenca Kada Uroš Svete in Gregor Razboršek bosta morala ponovno sesti na zatožno klop zaradi domnevne goljufije in zlorabe položaja v primeru preprodaje prednostnih delnic Hita. Pravnomočna pa je sodba delovnega sodišča, po kateri morata Kadu oz. Modri zavarovalnici vrniti dober milijon evrov.

Delovno sodišče je v ponovljenem sojenju konec leta 2018, potem ko je višje sodišče prvo njegovo sodbo iz leta 2016 razveljavilo med drugim zaradi dvomov o vrednosti delnice, ugodilo tožbenemu zahtevku Kapitalske družbe (Kad) in Modre zavarovalnice. Odločilo je, da morata Svete in Korže plačati vsak 566.000 evrov ter povrniti stroške postopka. Kot danes navaja Delo, je ta sodba pravnomočna.

Medtem pa je Višje sodišče v Ljubljani po pisanju časnika razveljavilo tako obsodilni kot oprostilni del sodbe okrožnega sodišča in odredilo novo sojenje pred drugim sodnikom. Potrdilo je zavrnilni del sodbe za Stoparja glede očitka pranja denarja, pritrdilo pa prvostopenjskemu, da sta Svete kot direktor oddelka za upravljanje premoženja in Razboršek kot njegov namestnik imela položaj in pooblastilo, da samostojno upravljata in razpolagata s premoženjem družbe do vrednosti pol milijona evrov, in sta lahko zlorabila svoj položaj v nasprotju z interesi družbe.

Višje sodišče se je strinjalo z navedbami obrambe glede vrednosti prednostne delnice Hita (HIT2). Čeprav je ugotovitev realne vrednosti delnic ključno vprašanje, prvostopenjsko sodišče ni postavilo sodnega izvedenca, temveč je odločitev o pravi vrednosti delnice pri 27 evrov sprejelo na podlagi dokumentacije, med drugim nasprotujočih cenitev dveh izvedencev. V ponovljenem postopku bo zato treba k sodelovanju pritegniti izvedenca, saj je ugotovitev prave vrednosti delnic pomembna tudi zaradi očitka o domnevni goljufiji, za katerega ju je sodišče oprostilo, dodaja časnik.

Gre za primer prednostnih delnic Hita. V njem je Kad od zasebnega podjetja DSA v lasti Tomaža Stoparja septembra 2008 kupil več kot 70.000 delnic HIT2 po ceni 33 evrov, čeprav je po ugotovitvah delovnega sodišča obstajala cenitev, po kateri so bile prednostne delnice vredne od 11 do 17 evrov oz. v povprečju 14 evrov. Svete in Razboršek sta dobila izredno odpoved delovnega razmerja, Kad je zadevo predal tožilstvu.

Dosojenih 1,13 milijona evrov odškodnine je po pisanju časnika razlika med nabavno ceno delnic (33 evrov) in vrednostjo prednostnih delnic HIT2, ki jih je glede na izvedensko mnenje kot realno ocenilo delovno sodišče (17 evrov). Kad in Modra zavarovalnica sta sicer zatrjevali škodo v višini 1,4 milijona evrov, kolikor je znašala vrednost popravkov, saj je moral Kad prevrednotiti naložbe v te delnice.