c S
Vlada dovoljuje odprtje nekaterih specializiranih trgovin 05.11.2020 20:21 Ljubljana, 05. novembra (STA) - Vlada je na današnji dopisni seji spremenila > odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom - prečiščeno besedilo v luči epidemije covida-19. Od petka bo tako pod določenimi pogoji dovoljeno opravljanje storitve pedikure, odprte bodo lahko tudi specializirane otroške trgovine, trgovine z motornimi vozili in pohištvom.

"Vlada dobro razume stisko podjetnikov in tudi v pogojih epidemije vsakodnevno išče ravnotežje med zahtevami zdravstva in priporočili zdravstvene stroke ter omogočanja delovanja gospodarstva v varnih pogojih," je na popoldanski novinarski konferenci pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman.

Tako je vlada potrdila sprostitev nekaterih dodatnih dejavnostih, pri katerih zaradi narave dela "obstaja zelo majhna možnost prenosa okužbe", je pojasnila Cudermanova. Delo bo lahko potekalo le pod določenimi pogoji.

Od petka bo dovoljeno izvajanje storitve pedikure, ki je "izjemnega pomena za preventivno nego starejših", je poudarila Cudermanova. Dovoljeno bo tudi delovanje specializiranih otroških trgovin, ki prodajajo opremo za male in mlajše otroke in doječe matere.

Sprošča se tudi prodaja blaga v prodajalnah, ki v pretežni meri prodajajo tehnično blago, vrata bodo lahko odprle specializirane prodajalne motornih vozil in koles, prodajalne pohištva, storitve na področju fotografske dejavnosti, urarstva in zlatarstva ter fotokopirnice.

V vseh zaprtih prostorih bo sicer treba zagotavljati omejitev ene stranke na 30 kvadratnih metrov ali ene stranke na prostor, če je ta manjši od 30 kvadratnih metrov. V trgovskih centrih bo dodatno treba zagotoviti ločen vhod in izhod za stranke, razkuževanje rok za stranke ob vstopu in izstopu ter redno prezračevanje prostorov, v katerih se izvaja dejavnost.

Tudi sicer morajo izvajalci upoštevati vsa navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Odgovornost delodajalcev je, da zaposlenim zagotovijo zaščitno opremo ter potrebno opremo za varno opravljanje dela.

Na vprašanje, kdaj se bodo lahko sprostile tudi druge storitve, denimo kozmetične ali okulistične, je Cudermanova odgovorila, da bo to mogoče šele "ob ugodnih pogojih".

V zvezi s pedikuro pa je dejala, da "se ve, zaradi katerega pogoja je bilo to sproščeno". "Pedikura se sprošča izrecno in zgolj zaradi starejših občanov. Ti imajo stanja, ki so lahko potencialno resna in povzročajo dodatno obremenitev zdravstvenega sistema - otiščanci, vraščeni nohti, diabetična stopala. Pedikerji se odpirajo s tem namenom," je odgovorila na vprašanje, ali je torej pedikura dovoljena le starejšim.

Ob zaostrovanju epidemioloških razmer v državi je vlada 17. oktobra v regijah na rdečem seznamu prepovedala opravljanje gostinske dejavnosti v lokalih ter ponujanje storitev v fitnes centrih in zaprtih športnih objektih. 24. oktobra se je z zaostrovanjem odloka stanje vrnilo na tisto, podobno spomladanskemu; med drugim so vrata po vsej državi morali zapreti hoteli, frizerski in kozmetični saloni, bazeni, avtopralnice, igralnice, kinematografi, kulturne ustanove in podobno.

Odprte so lahko ostale prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne ter prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, drogerije, tržnice, prodajalne s hrano za živali, prodajalne s programom za vrt in kmetijstvo, drevesnice in vrtnarije, cvetličarne, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, servisne delavnice za motorna vozila in kolesa, prodajalne z večinoma gradbeno-inštalaterskim materialom, banke, zavarovalnice, pošte, dostavne službe, trafike in kioski.

Dovoljeni so bili tudi osebni prevzem blaga in hrane ter druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja.

Konec oktobra je nato vlada odlok nekoliko sprostila in dovolila nekaj dodatnih storitev, ki so lahko opravljene z minimalnim stikom s potrošniki, med drugim gradbena, vzdrževalna in montažna dela, servis in popravila tehničnega blaga. Med izjeme je takrat vlada dodala tudi knjižnice, pod določenimi pogoji pa tudi dimnikarske storitve.

Doslej je sicer veljalo, da je v zaprtjih javnih prostorih dovoljena ena stranka na 20 kvadratnih metrov. Ta pogoj se bo torej s petkom zaostril.

Upravičenost ukrepov vlada preverja na vsakih sedem dni in takrat odloča o morebitnem podaljšanju ali ukinitvi.