c S

EU bo uvedla sankcije proti Lukašenku in njegovim sodelavcem

04.11.2020 17:25 Bruselj, 04. novembra (STA) - Države članice Evropske unije so se dokončno dogovorile o uvedbi sankcij proti beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku in še 14 drugim beloruskim uradnikom, tudi njegovemu sinu Viktorju, so povedali viri pri EU.

Zeleno luč za sankcije, ki vključujejo zamrznitev premoženja in prepoved potovanj v EU, so danes dali stalni predstavniki držav članic pri EU. Sprožen je bil pisni postopek, v katerem bodo nacionalne vlade potrdile sankcije. Nato pa mora biti odločitev objavljena še v uradnem listu EU, kar se bo predvidoma zgodilo do petka, so povedali viri po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Kot piše v odločitvi o sankcijah, je Lukašenko "odgovoren za nasilno represijo državnih organov pred in po letošnjih predsedniških volitvah". Pripisali so mu tudi odgovornost za izključitev pomembnih opozicijskih kandidatov z volitev, arbitrarne aretacije in neprimerno ravnanje z mirnimi protestniki ter zastraševanje in nasilje nad novinarji.

Na seznamu je poleg Lukašenka tudi njegov sin Viktor, ki je svetovalec za nacionalno varnost. Zamrznitev premoženja bi lahko zajela delnice, ki jih ima družina beloruskega predsednika v dveh nepremičninskih podjetjih na Cipru.

EU bo med drugim kaznovala še vodjo Lukašenkovega urada Igorja Sergenka, vodjo tajne služne KGB Ivana Tertela in predsednikovo tiskovno predstavnico Natalijo Esmont.

Politični dogovor o sankcijah proti beloruskemu samodržcu in njegovim najtesnejšim sodelavcem so že sredi oktobra dosegli zunanji ministri EU.

Unija pa je že pred tem uvedla tudi sankcije proti 40 beloruskim posameznikom, odgovornim za goljufije na predsedniških volitvah in nasilje nad protestniki. Tedaj na seznam kaznovanih še ni vključila Lukašenka, ker je upala, da bo začel dialog z opozicijo o reševanju politične krize. Vendar pa se to doslej ni zgodilo.

V Belorusiji po spornih predsedniških volitvah, ki so bile 9. avgusta, že ves čas potekajo protesti. Lukašenko trdi, da je prejel 80 odstotkov glasov, medtem ko opozicija zmago pripisuje svoji voditeljici v izgnanstvu Svetlani Tihanovski.