c S

Kandidaturi Ilešiča in Brkanove za sodniška položaja v Luksemburgu

04.11.2020 19:24 Sodni svet je na današnji seji podprl kandidaturo Marka Ilešiča za položaj sodnika na Sodišču EU in Maje Brkan za položaj sodnice na Splošnem sodišču EU. Stališči je Sodni svet sprejel soglasno na podlagi predstavljenih referenc v razpisu in brez dodatnih ustnih razgovorov.

Sodni svet je tokrat svoje mnenje o kandidaturah za položaja na Sodišču EU s sedežem v Luxembourgu podal po hitrejšem postopku. Do primernosti drugih prijavljenih na razpis se člani sveta niso opredeljevali, so zapisali v objavljenem zapisniku.

Kot najboljšega kandidata za položaj sodnika na Sodišču EU, višji veji tega sodišča, je Sodni svet ocenil dosedanjega slovenskega člana tega sodišča Marka Ilešiča, ki v Luxembourgu slovenske barve zastopa že od vstopa Slovenije v povezavo leta 2004. Bil je sicer eden od sedmih kandidatov, ki so se prijavili na razpis za ta položaj, ki je bil objavljen 26. junija. Kdo so bili ostali kandidati, uradno ni bilo razkrito.

Ilešič je sicer po oceni Sodnega sveta "izkušen dolgoleten sodnik Sodišča EU in večkratni predsednik senatov tega sodišča". Je "eden najuglednejših pravnih strokovnjakov, ki je bil in je še vpet tako v širše mednarodno kot domače pravniško okolje, z bogatimi akademskimi (tudi vodstvenimi) izkušnjami in dolgoletnim sodelovanjem pri oblikovanju odgovorov na različna zahtevna pravna vprašanja z vidika teorije in prakse", so zapisali.

Izmed skupno osmih kandidatov, ki so se junija prijavili na že drugič ponovljeni razpis za eno od dveh sodniških mest na Splošnem sodišču EU, pa je Sodni svet kot najboljšo kandidatko izbral Majo Brkan. Njene "odlike združujejo izjemno kombinacijo akademske odličnosti in poznavanja prava EU s praktičnimi izkušnjami z delom na Sodišču EU in v širšem mednarodnem okolju".

Medtem je sicer konec oktobra propadla kandidatura Klemna Podobnika za drugo sodniško mesto na Splošnem sodišču EU, potem ko ni opravil preizkusa pred t.i. Odborom 255, ki v skladu z lizbonsko pogodbo potrjuje primernost in strokovnost kandidatov za to Sodišče EU. Tudi ta razpis bo zato treba ponoviti.

Na Sodišču EU ima vsaka članica EU sicer pravico predlagati po enega sodnika, na Splošnem sodišču EU pa po dva.

V postopku iskanja slovenskih kandidatov za omenjeni sodniški mesti bo zdaj na vrsti predsednik republike Borut Pahor. Po posvetu s poslanskimi skupinami se bo odločil, koga bo predlagal državnemu zboru v izvolitev. DZ potem kandidata za sodnika izvoli s tajnim glasovanjem z večino glasov vseh poslancev, torej najmanj 46. Nato pa kandidata čaka še preizkus pred omenjenim Odborom 255.

V postopku iskanja kandidata za Splošno sodišče EU se je sicer doslej že dvakrat zapletlo v DZ. Zadostne večine poslancev že lani spomladi ni dobil dosedanji sodnik na tej veji sodišča Miro Prek, nato pa letos spomladi ni uspelo niti Juretu Vidmarju oz. Nini Savin Bossiere, ki ju je Sodni svet izbral kot najprimernejša kandidata.

V tem postopku se je Sodni svet soočal tudi s precejšnjimi kritikami in obtožbami od neizbranih kandidatov, kar je načelo tudi zaupanje političnih strank v strokovno presojo Sodnega sveta. Ta je sicer vse obtožbe na svoj račun zavračal, vendar zadostne podpore poslancev ni bilo.

Ljubljana, 04. novembra (STA)