c S

Bruselj sprožil postopek proti Madžarski zaradi nove azilne zakonodaje

30.10.2020 17:35 Bruselj, 30. oktobra (STA) - Evropska komisija je danes sprožila postopek proti Madžarski zaradi nove azilne zakonodaje, ki jo je država sprejela in uveljavila po izbruhu pandemije covida-19. Kot opozarja Bruselj, nova zakonodaja "nezakonito omejuje dostop do azilnega postopka".

Tisti, ki želijo na Madžarskem zaprositi za azil, morajo v skladu z novo zakonodajo najprej pridobiti posebno dovoljenje za vstop v državo na madžarskem veleposlaništvu v državi, kjer trenutno bivajo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Komisija, ki lahko začne uradni postopek proti članici EU, če ta po njeni oceni krši evropsko pravo, je Madžarsko pozvala, naj azilno zakonodajo spremeni. Madžarska ima zdaj na voljo dva meseca, da Bruslju pošlje uradni odgovor. Evropska komisija lahko v nasprotnem primeru proti njej sproži postopek pred sodiščem EU.

Madžarska ni prvič v sporu s komisijo zaradi njenih azilnih postopkov. Julija je Bruselj pred sodiščem EU proti Madžarski sprožil postopek zaradi domnevnih nezakonitosti pri obravnavanju prošenj za azil. Proti Budimpešti je komisija med drugim sprožila tudi postopek zaradi zadrževanje prosilcev za azil v taboriščih na obmejnem območju s Srbijo. Madžarska zatrjuje, da je njena zakonodaja v skladu s predpisi EU.