c S

ZSSS delodajalce poziva k zagotovitvi varnega delovnega okolja

27.10.2020 15:40 Ljubljana, 27. oktobra (STA) - Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) delodajalce v luči številnih ukrepov za zajezitev širjena okužb z novim koronavirusom poziva, naj zaposlenim omogočijo varno delovno okolje. V kolikor je to mogoče, delo od doma, v nasprotnem pa naj zagotovijo razmere, ki bodo preprečile okužbo na delovnem mestu.

V ZSSS delodajalce pozivajo, naj v skladu s priporočili medicine dela, kjerkoli in kadarkoli narava dela to omogoča, delavcem zagotovijo možnost dela od doma, v varnem okolju. Pri tem naj se upoštevajo usmeritve in priporočila ministrstvo+a za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, so dodali.

Zaposlenim, ki prihajajo na delo, pa v ZSSS sporočajo, da jim mora delodajalec zagotoviti pisna in čitljivo podpisana dokazila z vsemi podatki, ki jih zahteva odlok o začasni delni omejitvi gibanja in omejitvi oz. prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb, s katerimi bodo policiji po potrebi izkazali uveljavljanje izjeme.

Prav tako jim mora delodajalec zagotoviti varne delovne razmere, ki bodo preprečile okužbo na delovnem mestu, so izpostavili. Med drugim so našteli označitev delovnih mest, kjer obstaja tveganje za stik s potencialno okuženimi osebami. Na teh delovnih mestih naj delodajalec delo reorganizira tako, da bo zagotovljena varnostna razdalja najmanj 1,5 metra. S teh delovnih mest naj premesti zaposlene, ki sodijo v skupino rizičnih delavcev zaradi zdravstvenih razlogov in/ali starosti, so še navedli.

Prav tako jim mora delodajalec med drugim zagotoviti pravočasne in kredibilne informacije in nasvete ter jasna navodila o ukrepih za preprečevanje okužbe in ravnanju v primeru okužbe. Kot so izpostavili v zvezi sindikatov, je pomembno, da ima delodajalec pripravljen načrt za pravilno ukrepanje v primeru potrjene okužbe ter oblikuje krizno ekipo, ki bo določala, uravnavala in spremljala aktivnosti. V to ekipo naj bodo vključeni izvajalci medicine dela ter sindikati in delavski zaupniki, so zapisali.

Opozorili so tudi na pojave tesnobe med zaposlenimi zaradi vpliva epidemije na varnost, zdravje in blaginjo delavcev in njihovih družin. "Sodelavkam, sodelavcem in sebi pomagajmo z vzpostavljanjem različnih oblik medsebojne pomoči, na primer z oblikovanjem podpornih skupin za obolele in sodelavce v (samo)izolaciji," so zapisali ter pozvali k solidarnosti in odgovornosti.