c S

TI Slovenia: Novela zakona o integriteti in preprečevanju korupcije je le prvi korak

21.10.2020 14:09 Ljubljana, 21. oktobra (STA) - V Transparency International (TI) Slovenia pozdravljajo sprejem novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, a opozarjajo, da je to le prvi korak k celoviti prenovi protikorupcijskega okvirja, so zapisali v sporočilu za javnost. Hkrati svarijo pred sprejetimi predlogi, ki niso skladni s priporočili mednarodnih institucij.

"Po več letih razprav, usklajevanj in postopkov je krovni zakon na področju preprečevanja korupcije končno doživel prenovo v nekaterih ključnih točkah. Pričakujemo, da bo to prvi korak pri celoviti prenovi protikorupcijskega okvirja v Sloveniji," so v sporočilu za javnost povzeli besede predsednice TI Slovenia Alme Sedlar.

V organizaciji opozarjajo, da so poslanci v izbirno komisijo za senat Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) zopet uvrstili predstavnika državnega zbora in s tem povečali možnost političnega vpliva na imenovanje senata KPK, ki so ji odvzeli možnost obravnave suma korupcije v tem primeru.

Poslanci so prav tako z dopolnili brez ustrezne utemeljitve povišali prag za sprejem (s 75 evrov na 100 evrov) in prijavo (s 25 na 50 evrov) prejetih daril. To bo po mnenju TI Slovenia še dodatno omejilo dostop javnosti do podatkov o prejetih darilih funkcionarjev, saj darila v vrednosti 25-50 evrov predstavljajo 35-odstotni delež vseh poročanih daril v javni evidenci, so navedli v TI Slovenia. Prepričani so, da te rešitve pri mednarodnih organizacijah s področja preprečevanja korupcije ne bodo dobro sprejete.

Opozorili so tudi, da je v Sloveniji med drugim treba prenoviti še Resolucijo o preprečevanju korupcije v Republiki Sloveniji, sprejeti zakon, namenjen zaščiti žvižgačev, ter zagotoviti ustrezne finančne in človeške vire Komisiji za preprečevanje korupcije.