c S

Evropski parlament podprl komisijo pri strožjih pravilih za tehnološke velikane

21.10.2020 13:48 Bruselj, 21. oktobra (STA) - Evropski parlament je v torek Evropski komisiji dal močno podporo, da pripravi nova pravila proti tehnološkim velikanom, kot so Google, Amazon ali Facebook, ki bi lahko bila ena najstrožjih.

Poslanci so z veliko večino sprejeli dve ločeni poročili o zakonodajnih pobudah, v katerih Evropsko komisijo pozivajo, naj v svežnju akta o digitalnih storitvah, ki ga bo predstavila decembra, obravnava trenutne pomanjkljivosti v spletnem okolju, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Pozvali so jo k oblikovanju trajnih pravil za digitalne storitve, med njimi spletne platforme in tržnice, ter k vzpostavitvi zavezujočega mehanizma za obravnavanje nezakonitih spletnih vsebin.

Zavzemajo se, da morajo tuji ponudniki storitev upoštevati pravila unije in za strožja pravila za preprečevanje nezakonitih spletnih vsebin. Želijo tudi varnejši internet za potrošnike, njihovo boljšo zaščito pred nezakonitimi, ponarejenimi in nevarnimi proizvodi ter strožje pogoje za ciljno oglaševanje in več nadzora nad tem, kaj uporabniki vidijo na spletu.

Poslanci menijo, da bi morali vsi ponudniki digitalnih storitev s sedežem v tretjih državah upoštevati predpise akta o digitalnih storitvah, če so njihove storitve namenjene tudi potrošnikom v Evropski uniji.

Trba je tudi vzpostaviti mehanizem prijave in ukrepanja, da lahko uporabniki spletne posrednike obvestijo o morebitnih nezakonitih spletnih vsebinah ali dejavnostih. Uporabniki morajo imeti možnost pritožbe pri nacionalnem organu za reševanje sporov, so prepričani.

Parlament tudi poziva k strogemu razlikovanju med nezakonitimi in škodljivimi vsebinami. Ureditev pravne odgovornosti pa bi se morala uporabljati le za vsebine, ki so kot nezakonite opredeljene v pravu EU ali nacionalnem pravu.

Platforme pri nalaganju vsebin ne smejo uporabljati filtrov ali kakršnih koli oblik predhodnega nadzora nad škodljivimi ali nezakonitimi vsebinami. Poslanci poudarjajo, da mora končno odločitev o zakonitosti ali nezakonitosti vsebin sprejeti neodvisen sodni organ, ne pa zasebna podjetja.

Širjenju škodljivih vsebin, sovražnega govora in dezinformacij se je treba zoperstaviti z večjo preglednostjo in državljanom pomagati pri medijskem in digitalnem opismenjevanju, poudarjajo.

Menijo tudi, da morajo načelo "kar je nezakonito zunaj spleta, je nezakonito tudi na spletu" ter varstvo potrošnikov in varnost uporabnikov postati vodilna načela prihodnjega akta o digitalnih storitvah.

Platforme in spletne posredniške storitve morajo izboljšati zaznavanje in odstranjevanje lažnih navedb ter spoprijemanje z nepoštenimi trgovci, ki po spletu prodajajo lažno medicinsko opremo ali nevarne izdelke.

Da bi zagotovila spoštovanje novih pravil, pa naj komisija oceni tudi možnosti za vzpostavitev evropskega organa, ki bi lahko izvajal nadzor in kršiteljem naložil kazni, so dodali.

Poslanci so potrdili tudi nezakonodajno resolucijo odbora za državljanske svoboščine, v kateri so pozvali k natančnemu, sorazmernemu in nediskriminatornemu odstranjevanju vsebin s ciljem zaščito svobode izražanja in obveščanja, zasebnosti in varstva podatkov.

Poslanka iz Slovenije Irena Joveva (Renew/LMŠ) je v razpravi kot ključne zahteve predlagane zakonodaje izpostavila transparentnost algoritmov, označevanje oglaševanj in zavajajočih informacij ter jasna pravila moderiranja vsebin na spletu.

Romana Tomc ((EPP/SDS) pa je izpostavila, da bi "izboljšana zaščita potrošnikov in skupna pravila e-poslovanja ter okvir za upravljanje in urejanje vsebine lahko bruto domači proizvod EU v naslednjih desetih letih po ocenah povečali za vsaj 76 milijard evrov". Poudarila je še, da želijo "z ustvarjanjem resničnega digitalnega notranjega trga Evropo postaviti na vodilno mesto v digitalnem svetu," so sporočili iz njene pisarne.