c S

Potrjenih največ okužb do zdaj, na rdečem seznamu že tričetrt regij

16.10.2020 20:18 Ljubljana, 16. oktobra (STA) - V Sloveniji so v četrtek ob 5196 testih potrdili 834 okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej. Mejo 140 okuženih na 100.000 prebivalcev v 14-dnevnem obdobju sta medtem presegli še pomurska in podravska regija, tako da je na rdečem seznamu devet od 12 regij. Na oranžnem ostajajo primorsko-notranjska, goriška in obalno-kraška regija.

V tistih regijah, ki so uvrščene na rdeči seznam, velja splošna prepoved združevanja, prav tako je prepovedno gibanje med temi regijami. Uvrstitev na rdeči seznam tudi pomeni, da se zaprejo gostinski lokali in fitnes centri. Štirinajstdnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je skoraj 258, je na novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Po besedah specialista infektologije in intenzivne medicine Tomaža Vovka delajo bistveno več kot kadarkoli do zdaj. V običajnih razmerah je na intenzivni enoti en zdravnik skrbel za 1,7 bolnika, trenutno za vseh 20 bolnikov skrbijo štirje specialisti. Več kot 20 ali 30 bolnikov na kliniki ne bodo zmogli obravnavati, je bil jasen Vovko.

Na novinarski konferenci je sodeloval tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki je sporočil, da letos ob 1. novembru na pokopališčih ne bo javnih molitev in blagoslovov. Vernike je povabil, da obiščejo grobove in se v molitvi hvaležno spomnijo pokojnih na način, da ne bo prihajalo do nepotrebnega druženja in okužb. Pozval je tudi k medsebojnemu spoštovanju, prijaznosti in k pomoči tistim, ki jo potrebujejo.

Katoličani se v oranžnih statističnih regijah sicer lahko udeležijo svetih maš v svojih župnijah, ki so od danes omejene na deset vernikov. V župnijah v rdečih regijah bo verouk do nadaljnjega potekal na daljavo. V oranžnih regijah pa bo od prvega do petega razreda verouk potekal kot običajno, od šestega razreda pa na daljavo, je še sporočil Zore.

Sicer pa se epidemiološka slika slabša tudi na šolskem področju. Skupno je v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah okuženih 566 otrok, učencev, dijakov in zaposlenih, 7868 pa jih je v karanteni, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Trenutno je v karanteni 36 vrtčevskih oddelkov s skupaj 637 otroki, 151 oziroma 1,61 odstotka oddelkov osnovnih šol s skupno 2756 oz. skupno 1,44 odstotka vseh učenk in učencev ter 118 oziroma 4,3 odstotka oddelkov srednjih šol s skupaj 2918 oziroma 3,95 odstotka vseh dijakinj in dijakov.

Od 405.619 zaposlenih v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, vključno z vrtčevskimi otroci, osnovnošolci in dijaki, jih je trenutno okuženih 0,14 odstotka, v karanteni jih je nekaj več kot dva odstotka.

Zaradi zaostrenih razmer so izjemno obremenjeni tudi v epidemiološki službi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Kot so sporočili, bodo sicer tudi poslej vzpostavili kontakt z vsakim okuženim z novim koronavirusom, mu podali informacije o poteku izolacije in izdali kodo za aktivacijo v aplikaciji #OstaniZdrav. Vendar pa epidemiologi od sobote ne bodo več iskali visoko tveganih stikov okuženih. Tako bo na njem, da o okužbi obvesti vse, s katerimi je bil v stiku. Posledično epidemiologi tudi ne bodo več predlagali karanten.

V zadnjih dneh se namreč zaradi velikega števila potrjenih okužb povečuje število okuženih, ki jih epidemiologi obravnavajo z zamikom. Zjutraj je bilo tako še dobrih 1300 oseb s potrjeno okužbo, ki jih epidemiološka služba še ni obravnavala.

Na ministrstvu za zdravje medtem zagotavljajo, da bodo tudi v prihodnje zdravniške obravnave deležni vsi, ki potrebujejo zdravljenje. Minister za zdravje Tomaž Gantar je ob opozorilih nekaterih izvajalcev o pomanjkanju kapacitet glede zagotavljanja potrebnih prostih postelj za bolnike s covidom-19 spomnil, da so v prvem valu epidemije razen nujnih primerov popolnoma zaustavili izvajanje zdravstvenih programov.

Takšne zaustavitve zdravstvenega sistema si po njegovih besedah ne moremo več privoščiti. Kot so pojasnili na ministrstvu, bo zmanjševanje programov, ki je predvideno v začasnih ukrepih na področju zdravstvene dejavnosti, zato potekalo postopoma, skladno s potrebami po prostih kapacitetah.

Policisti sicer od danes naprej nadzirajo upoštevanje odloka, ki omejuje gibanje prebivalstva med rdečimi in oranžnimi statističnimi regijami. Upoštevanje ukrepov bodo nadzorovali v okviru svojih rednih oblik dela na terenu, kot so opazovanje, patruljiranje, obravnavanje kršitev javnega reda in miru, izvajanje nalog v cestnem prometu, zagotavljanje varnosti na meje, preprečevanje kaznivih dejanj.

Policija za to ni angažirala dodatnih sil. Glob za kršitve odlokov sicer ne izrečejo policisti, ampak o prekršku obvestijo zdravstveni inšpektorat, saj so odloki izdani na podlagi zakona o nalezljivih boleznih.

Ob tem si na policiji ne želijo, da bi aktivnosti policistov, ki so jih načrtovali že pred sprejetjem odloka, prebivalci razumeli kot začetek izvajanja nadzora na mejah statističnih regij.

Predlog za še dodatne ukrepe pa je danes prišel iz vrst pobudnikov Koalicije ustavnega loka. Predsedniki LMŠ, SD, Levice in SAB Marjan Šarec, Tanja Fajon, Luka Mesec in Alenka Bratušek ter Jože P. Damijan so vlado pozvali k sprejemu izrednih ukrepov za zaščito najbolj ogroženih skupin prebivalstva in h krepitvi kapacitet za bolnike s covidom-19. Pobudniki predlagajo povečanje sredstev za sanacijo razmer v javnem zdravstvu, nastalih zaradi epidemije, ter pozivajo vlado k izboljšanju komunikacije.

Na drugi strani pa je premier Janez Janša ob prihodu na drugi dan vrha EU ocenil, da se lažne novice v smislu zanikanja nevarnosti novega koronavirusa v Sloveniji žal velikokrat širijo tudi preko osrednjih medijev. To po njegovih besedah sili Evropo in posamezne države k sprejemanju ostrejših ukrepov, kot bi bili dejansko potrebni, če teh lažnih novic in množičnega širjenja povsem neznanstvenih in nelogičnih zanikanj v javnosti ne bi bilo, je dejal.