c S
Zaradi epidemioloških razmer veljavnost kode TAN podaljšana na tri ure 16.10.2020 10:36 Ljubljana, 16. oktobra (STA) - Zaradi znatnega porasta števila okuženih z novim koronavirusom in za čim širšo uporabo aplikacije #OstaniZdrav bodo posamezniku za vnos kode TAN na voljo tri ure, so sporočili z ministrstva za javno upravo. TAN kodo je posameznik do zdaj moral vnesti v roku ene ure po prejemu. Po preteku tega časa namreč koda ni bila več veljavna.

Koda TAN je 10-mestno število, ki ga uporabnik pridobi le v primeru, da je pri njem potrjena okužba s koronavirusom.

Kodo uporabnik prejme od Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) oziroma epidemiologa pri izvedbi epidemiološke ankete, nato pa se prostovoljno odloči, ali jo bo vnesel v aplikacijo #OstaniZdrav in s tem opozoril vse tiste posameznike z naloženo aplikacijo, ki so bili v preteklih 14 dneh z njim v tveganem stiku, da so v prihodnje bolj pozorni na svoje zdravje in ravnajo odgovorno.

Gre za enega od ključnih korakov, s katerim lahko prav vsak uporabnik, ki ima naloženo aplikacijo #OstaniZdrav, učinkovito prepreči nenadzorovano širjenje okužbe, so poudarili v sporočilu za javnost. Na ministrstvu apelirajo na uporabnike, da kodo čim prej po prejemu vnesejo v aplikacijo.

Ministrstvo podatke o številu prenosov aplikacije ter številu izdanih TAN kod osvežuje dnevno, dostopni pa bodo na povezavi: https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/mobilna-aplikacija-ostanizdrav/

Po zadnjih podatkih si je do četrtka aplikacijo za Android naložilo 131.915 uporabnikov, za iOS pa do srede 11.580, skupno torej nekaj več kot 143.000. V zadnjih treh dneh je NIJZ izdal 189 TAN kod, in sicer v torek 50, v sredo 60 in v četrtek 79. Ministrstvo bo zbirni podatek o številu izdanih kod za zadnjih 14 dni ponovno objavilo 26. oktobra.

V torek so na ministrstvu navedli, da je NIJZ v 14 dneh izdal 455 TAN kod, v aplikacijo pa si jo je nato dejansko vneslo 282 ljudi. Vnos kode, ki uporabnike drugih telefonov z naloženo aplikacijo obvesti, da so bili nekje v stiku z okuženo osebo, je namreč prostovoljen.