c S

Za pravosodno ministrstvo izrazito naložbeno obdobje

14.10.2020 17:01 Ljubljana, 14. oktobra (STA) - Ministrstvo za pravosodje bo po predlogu sprememb proračuna v letu 2021 dobilo 97,5 milijona evrov oz. 4,5 milijona več, kot je bilo predvideno. V letu 2022 bo dobilo 120 milijonov evrov, kar je še dodatnih 22,5 milijona evrov več kot v letu 2021. Za ministrstvo se tako začenja izrazito naložbeno obdobje, je na odboru DZ povedal Matic Zupan.

Odbor DZ za pravosodje je namreč danes kot zainteresirano delovno telo obravnaval predlog sprememb državnega proračuna za leto 2021 in predlog proračuna za leto 2022.

Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje Zupana bo največ dodatnega denarja, ki ga dobiva ministrstvo, porabljenega za projekte, med katerimi izstopata predvsem obnova ženskega zapora na Igu in gradnja novega moškega zapora v Dobrunjah pri Ljubljani, ki naj bi skupaj stala 108 milijonov evrov.

Za ženski zapor na Igu so tik pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja, v začetku prihodnjega leta pa bodo začeli pripravo javnega naročila za izvajalca. Za zapor v Dobrunjah naj bi vlogo za gradbeno dovoljenje oddali čez mesec dni, javno naročilo za izvajalca pa objavili prav tako v prihodnjem letu, je povedal.

V prihodnjem letu bodo na ministrstvu šest milijonov evrov namenili za obnovo in energetsko sanacijo sodnih stavb v Brežicah, Ljutomeru in na Jesenicah. Nadaljevati nameravajo prenovo avtomobilskega parka sodišč in tožilstev ter projekt nove sodne stavbe. Za slednjo sta prihodnje leto načrtovana priprava projektne naloge in arhitekturnega natečaja, v letu 2022 pa začetek pridobivanja projektne dokumentacije.

V prihodnjih dveh letih na ministrstvu načrtujejo razvoj novega informacijskega sistema za podporo v elektronskem poslovanju tožilstva in državnega odvetništva ter razvoj novega informacijskega sistema za podporo vodenja evidenc pravnomočno obsojenih oseb.

V poslanski razpravi je Željka Ciglerja (Levica) zanimalo, kako je s kadrovsko izpopolnjenostjo Uprave RS za probacijo, Tino Heferle (LMŠ) pa, zakaj ta dobiva manj denarja. Zupan je zagotovil, da sredstev za omenjeno upravo ne zmanjšujejo, pač pa jih povečujejo z zdajšnjih 1,9 na 2,3 milijona evrov. Uprava je po njegovih besedah z 61 zaposlenimi že kadrovsko izpopolnjena, si bodo pa prizadevali, da bi načrt zaposlovanja še nekoliko povečali.

Poslanca SDS Dejana Kaloha je zanimalo, kako daleč je projekt varne hiše za otroke. Po Zupanovih besedah je bil zakon o zaščiti otrok v kazenskem postopku, ki predvideva njeno ustanovitev, v javni obravnavi, če bo sprejet še letos, pa naj bi hiša zaživela prihodnjo jesen. Lokacijo zanjo imajo že zagotovljeno.

Blaž Pavlin (NSi) pa je pozdravil predvsem bistveno povečanje sredstev za Komisijo za preprečevanje korupcije. To ji bo namreč zagotovilo večjo samostojnost in neodvisnost ter omogočilo nove potrebne zaposlitve, vsako leto po pet dodatnih, je povedal.