c S

Broadcom dosegel dogovor o poravnavi z Brusljem

07.10.2020 16:31 Bruselj, 07. oktobra (STA) - Ameriški tehnološki velikan Broadcom je sklenil dogovor o poravnavi z Evropsko komisijo v preiskavi suma kršitve pravil konkurence. Za poravnavo so se odločili po tem, ko je komisija že med preiskavo tehnološkemu velikanu naložila protimonopolne ukrepe, kar sicer le redko stori pred koncem preiskave.

Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je ob najavi dogovora dejala, da bodo na podlagi dogovora, ki so ga dosegli v manj kot letu dni, lahko sprejeli ukrepe, ki bodo povečali dodano vrednost na trgu komponent za čipe, poročajo tuje tiskovne agencije. Podrobnosti dogovora ni razkrila.

"Zagotovili bodo, da bo novim igralcem omogočen vstop na trg," je o ukrepih dejala komisarka.

Oktobra lani je Bruselj ameriškemu podjetju naložil številne protimonopolne ukrepe, med drugim prekinitev nekaterih spornih praks. Preiskava Evropske komisije se je posvetila trgu integriranih vezij oz. čipov za komunikacijske naprave, kot so računalniški modemi in TV-komunikatorji. "Broadcomovo delovanje bi brez posredovanja zelo verjetno ustvarilo nepopravljivo škodo konkurenci," je lani poudarila komisarka.

Preiskava temelji na očitkih, da je Broadcom konkurenco omejeval s tem, ko je svoje kupce pogodbeno obvezal k ekskluzivnim nakupom njegove opreme, z vezavo popustov in drugih ugodnosti na velike nakupe svojih komponent ter s tehnološkimi rešitvami, po katerih Brodacomove komponente niso bile združljive z deli drugih izdelovalcev v napravah.

V primeru, da bi preiskava sume komisije potrdila, je Broadcomu grozila denarna kazen v višini do 10 odstotkov globalnih prihodkov, kar pomeni, da bi lahko dosegla milijardo dolarjev.