c S

Obvezni razpršilniki za razkuževanje rok

07.10.2020 11:31 Upravniki večstanovanjskih stavb bodo morali od danes poskrbeti za namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok, da bi bilo tveganje za širjenje okužbe z novim koronavirusom čim manjše. Ti morajo biti na voljo ob vhodu v stavbo in ob vhodu v dvigalo, če ga stavba ima. Tako namreč določa vladni odlok, ki je začel veljati danes.

"Upravnikom smo priporočili, naj razpršilnik namestijo na vhode in pred dvigalo. Priporočili smo jim, naj pazijo na stroške, saj gredo ti v breme uporabnikov," je povedal direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami pri Gospodarski zbornici Slovenije Boštjan Udovič.

Odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah, ki je začel veljati danes, pa po njegovih besedah ni jasen v delu, ali bi morali biti razpršilniki nameščeni pred vsakim vhodom v dvigalo, torej tudi po etažah. "Odgovor na to še čakamo," je dejal. Odlok se namreč nanaša na okoli 15.000 stavb plus nekaj manjših, s tem pa bi stroški močno poskočili, je dodal.

Namestitev razpršilniki glede na odlok opravi upravnik sam ali zagotovi, da to opravi tretja oseba, ki jo izbere upravnik, ali pa eden od etažnih lastnikov, če upravnik nima na razpolago dovolj zaposlenih ali ne more zagotoviti, da delo opravi tretja oseba. V večstanovanjskih stavbah, ki v skladu s posebnimi predpisi nimajo upravnika, namestitev zagotovijo lastniki v večstanovanjskih stavbah.

Udovič najnovejših informacij s terena nima, je pa dejal, da je ta odlok naletel na več razumevanja kot spomladanska obveznost razkuževanja določenih površin dvakrat na dan. Namestitev razpršilnikov so upravnikom priporočali že takoj ob nastopu epidemije in nekateri upravniki so imeli ponudbe zanje že prej. Udovič ne pričakuje večjih težav.

Vlada bo vsakih 14 dni ugotavljala strokovno utemeljenost ukrepa, ki cilja na zmanjševanje tveganja širjenje okužbe z novim koronavirusom. Ob upoštevanju strokovnih razlogov se bo odločila o njegovi nadaljnji uporabi ali spremembi oziroma odpravi.

Vlada je spomladanski ukrep, po katerem je bilo treba določene površine razkuževati, odpravila 14. maja, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa so nato pripravili priporočila za čiščenje skupnih prostorov in opreme. Z vodo in detergentom je treba čistiti predvsem kljuke, stikala in ograje, ob vhod namestiti razkužilo za roke, skupni prostori pa se morajo večkrat na dan zračiti, so opozorili takrat.


Ljubljana, 07. oktobra (STA)