c S

EU na seznam črnih davčnih oaz dodala Barbados in Angvilo

06.10.2020 19:36 Bruselj, 06. oktobra (STA) - EU je danes na seznam davčnih oaz, ki niso pripravljene sodelovati v davčne namene, dodala Barbados in Angvilo. Obe sta bili dodani na seznam zaradi pomislekov glede davčne transparentnosti. Hkrati je EU s seznama umaknila Kajmanske otoke in Oman, ki so izpolnili zaveze glede odprave škodljivega davčnega režima in povečanja transparentnosti.

Z današnjo posodobitvijo je na seznamu EU tako 12 jurisdikcij: Ameriška Samoa, Angvila, Barbados, Fidži, Guam, Palau, Panama, Samoa, Sejšeli, Trinidad in Tobago, Vanuatu in Deviški otoki, so sporočili iz Evropske komisije.

Pri uvrščanju na seznam EU se države ocenjujejo na podlagi treh glavnih meril: davčne transparentnosti, pravične obdavčitve in dejanske gospodarske dejavnosti.

Današnja posodobitev seznama je prva, odkar je komisija julija napovedala, da bo pregledala geografski obseg in merila postopka uvrščanja na seznam ter ocenila zaščitne ukrepe, ki jih EU in posamezne države članice trenutno uporabljajo proti državam in ozemljem s seznama.

Komisija si bo prizadevala tudi za nov pristop k obdavčitvi podjetij za 21. stoletje, ki bo obravnaval izzive digitalnega gospodarstva in zagotovil, da bodo vsa multinacionalna podjetja plačevala pravičen delež davkov.

Zaradi izogibanja davkom je unija po izračunih komisije v letu 2016 utrpela za 46 milijard evrov izgub.