c S

Sodišče EU proti madžarskemu zakonu za izgon Soroseve univerze

06.10.2020 17:55 Luxembourg/Budimpešta, 06. oktobra (STA) - Sodišče Evropske unije je danes razsodilo, da je madžarski zakon, ki je uperjen proti Srednjeevropski univerzi filantropa Georgea Sorosa, v nasprotju z evropsko zakonodajo. Podobno je marca menila tudi generalna pravobranilka Sodišča EU v Luxembourgu Juliane Kokott. V Budimpešti niso zadovoljni in sodišču očitajo uporabo dvojnih meril.

"Pogoji, ki jih je uvedla Madžarska glede delovanja tujih institucij za visoko izobraževanje na njenem ozemlju, niso v skladu z zakoni EU," je sporočilo najvišje sodišče v EU.

Zakon, ki je bil sprejet leta 2017, med drugim od visokošolskih institucij s sedežem zunaj EU zahteva sklenitev dvostranskega sporazuma med Madžarsko in državo sedeža, poleg tega pa mora ta institucija izvajati tudi izobraževanje v svoji domači državi.

To pa je v nasprotju s pravili Svetovne trgovinske organizacije o svobodnem trgu, ki so tudi del pravil v EU, je odločilo Sodišče EU. Prav tako so madžarske rešitve v nasprotju z evropsko listino o temeljnih pravicah glede akademske svobode in svobodne podjetniške pobude, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa izpostavilo sodišče.

Zakon je bil očitno uperjen proti Sorosevi Srednjeevropski univerzi, ki edina od visokošolskih ustanov na Madžarskem ni izpolnjevala zadanih kriterijev. Univerza, ki jo je Soros ustanovil leta 1991 v svoji rodni Budimpešti, ima uradno sedež v New Yorku in čeprav je potem začela poučevanje tudi v tem mestu, madžarska vlada potem ni hotela podpisati ustreznega dogovora z njo. Univerza se je zato leta 2019 preselila na Dunaj.

Medtem je Evropska komisija leta 2018 zaradi tega zakona sprožila postopek proti Madžarski in tudi tožbo pred Sodiščem EU. Enako je sprožila postopek tudi zaradi podobnega madžarskega zakona o nevladnih organizacijah, ki se financirajo iz tujine in je bil prav tako uperjen predvsem proti organizacijam, ki jih sofinancira Soros. Tudi glede tega je Sodišče EU junija odločilo, da je v nasprotju z evropskim pravom.

Vlada premierja Viktorja Orbana sicer Sorosa že več let obravnava kot glavnega sovražnika države, ker da financira nezakonite migracije na Madžarsko. Sprejeli so tudi posebno zakonodajo "ustavite Sorosa", ki naj bi to preprečevala.

V madžarski vladi zato z odločitvijo Sodišča EU očitno niso zadovoljni. Pravosodna ministrica Judit Varga je v prvem odzivu sodišču očitala "uporabo dvojnih meril, kar je nesprejemljivo", poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Vsaka univerza mora upoštevati veljavna pravila, je poudarila in izpostavila, da na Madžarskem deluje "ducat tujih univerz in večina nima problemov s spoštovanjem te zakonodaje". Glede Srednjeevropske univerze pa je dejala: "Ni mogoče sprejeti zakonodaje, ki bi koristila Sorosevi univerzi bolj kot pa madžarskim univerzam."

Napovedala je sicer, da bodo odločitev Sodišča EU spoštovali in ustrezno spremenili zakonodajo v skladu z interesi madžarskega naroda. Izpostavila je tudi pomen zaupanja v visokošolski sistem v državi. "Ne potrebujemo nobenih univerz zgolj s poštnim nabiralnikom," je dejala ministrica.

Madžarska opozicija je nasprotno pozdravila odločitev Sodišča EU. Pravica do izobraževanja in znanstvenega raziskovanja je temeljna pravica vsakega evropskega državljana, so poudarili v opozicijski Demokratični koaliciji (SK). Socialisti (MSZP) pa so poudarili, da je odločitev Sodišča EU nov dokaz, da na Madžarskem ni vladavine prava, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Odzval pa se je tudi Soros, ki je sicer pozdravil odločitev sodišča, a je ta po njegovem prišla prepozno in se zdaj ne morejo vrniti na Madžarsko. "Odločitev je prišla prepozno za Srednjeevropsko univerzo," je sporočil v izjavi za javnost. "Ne moremo se vrniti na Madžarsko, saj njena zakonodaja ne dosega pogojev za akademsko svobodo," je še dodal, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.