c S

V pogajanjih o brexitu ostajajo resna razhajanja

02.10.2020 20:35 Bruselj, 02. oktobra (STA) - Glavni pogajalec Evropske unije za brexit Michel Barnier je po koncu devetega kroga pogajanj o prihodnjih odnosih med EU in Združenim kraljestvom ocenil, da pri vprašanjih, ki so ključna za EU, ostajajo resna razhajanja. Podobno je menil glavni pogajalec Združenega kraljestva David Frost, ki ga skrbi, da se čas za dogovor izteka.

Strani tako ostajata daleč vsaksebi na področjih enakih konkurenčnih pogojev, ribištva in upravljanja, torej zasnove sporazuma. V pogajanjih po Barnierjevih besedah prav tako ni bilo napredka pri drugih pomembnih temah, kot so varovanje osebnih podatkov in zaveze na področju podnebnih sprememb, so sporočili iz Evropske komisije.

So pa zabeležili pozitiven razvoj pri nekaterih drugih temah, kot so letalska varnost, koordinacija socialne varnosti ter spoštovanje temeljnih pravic in svoboščin posameznikov.

V izjavi za javnost je glavni pogajalec unije spomnil, da so za sklenitev kakršnega koli sporazuma o trgovinskem partnerstvu med EU in Združenim kraljestvom potrebna trdna in dolgoročna zagotovila za odprto in pravično konkurenco. Treba je skleniti tudi trajnosten in dolgoročen sporazum o ribištvu.

Poleg tega je potreben učinkovit okvir upravljanja, tj. zasnove sporazuma, vključno z mehanizmom reševanja sporov. To je po Barnierjevih besedah še pomembnejše tudi v luči sprejemanja britanskega predloga zakona o notranjem trgu, ki krši britanske obveznosti, določene v ločitvenem sporazumu z EU.

"Da bi dosegli dogovor, je treba te razlike nujno preseči v prihodnjih tednih," je poudaril pogajalec EU. "Ohranjamo miren in spoštljiv odnos ter ostajamo enotni in odločni do konca teh pogajanj," je izpostavil, so zapisali na komisiji.

Podobno je poudaril glavni britanski pogajalec David Frost. Pojasnil je, da razlike ostajajo pri enakih konkurenčnih pogojih, vključno z državno pomočjo. "Tu je bilo narejenega nekaj napredka, a bo morala EU iti dlje, da bi se uskladili," je poudaril v izjavi, objavljeni na spletni strani britanske vlade.

Velike razlike ostajajo tudi na področju ribištva, ki jih morda brez večjega realizma in fleksibilnosti unije ne bo mogoče preseči, je dodal britanski pogajalec.

"Skrbi me, da ostaja zelo malo časa, da bi ta vprašanja rešili pred zasedanjem Evropskega sveta 15. oktobra," je poudaril. Na številnih področjih pogovorov so sicer po njegovem mnenju "vidni obrisi sporazuma", med drugim pri trgovini z blagom in storitvami, energetiki, socialni varnosti in sodelovanju v programih EU.

Britanski premier Boris Johnson je medtem dejal, da je to, ali bodo dosegli dogovor, odvisno od EU. "Upam, da dosežemo dogovor, to je odvisno od naših prijateljev," je dejal za britanski BBC. "Tako blizu smo, 45 let smo bili članica," je še poudaril. Dodal je, da obstajajo vse možnosti za dogovor, če bi EU uporabljala zdravo pamet.

V soboto bo sicer Johnson v pogovoru prek videokonference s predsednico Evropske komisije Ursula von der Leyen pregledal stanje v pogajanjih o prihodnjih odnosih po brexitu. Von der Leynova se je danes zavzela za okrepitev pogajanj.

Britanski načrti zakona o notranjem trgu so pogajanja še dodatno zapletli. Evropska komisija je v četrtek sprožila pravni postopek proti Združenemu kraljestvu, ker ni umaknilo spornih določil predloga, ki kršijo ločitveni sporazum. Britanska vlada je v odzivu stopila v bran zakonu.