c S

Bruselj s pravnim postopkom proti Londonu zaradi zakona o notranjem trgu

01.10.2020 14:35 Bruselj, 01. oktobra (STA) - Evropska komisija se je danes odločila, da sproži pravni postopek proti Združenemu kraljestvu, ker ni umaknilo spornih določil načrtovanega zakona o notranjem trgu, ki kršijo ločitveni sporazum, je povedala predsednica komisije Ursula von der Leyen. London ima mesec dni časa za odgovor.

EU je Združeno kraljestvo pozvala, naj sporna določila načrtovanega zakona o notranjem trgu umakne do konca septembra. Ker se to ni zgodilo, se je komisija odločila, da pošlje v London prvi opomin v okviru postopka zaradi kršenja evropske zakonodaje.

"Osnutek zakona že po svoji naravi krši obveznost delovanja v dobri veri, ki je opredeljena v ločitvenem sporazumu. Če bo sprejet v sedanji obliki, pa bo v popolnem neskladju s severnoirskim protokolom," je poudarila von der Leynova.

Komisija bo Londonu poslala uradni opomin. To je prvi korak v postopku. Če se članica ne odzove ustrezno, sledi drugi opomin ali obrazloženo mnenje. Če še ta ne zaleže, pa lahko komisija zadevo predloži Sodišču EU. V skrajnem primeru je lahko za kršitev predvidena finančna kazen.

Britanski načrti z zakonom o notranjem trgu so močno udarili že tako težavna pogajanja o prihodnjih odnosih EU in Združenega kraljestva. Ta teden teče deveti krog pogajanj, ki se bo sklenil v petek.

Stanje v pogajanjih o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom bodo danes na kratko obravnavali tudi voditelji članic EU na zasedanju v Bruslju. Poglobljene razprave ni pričakovati.