c S

Posledice zaprtja trgovin ob nedeljah bodo za gospodarstvo in zaposlene hude

30.09.2020 17:57 Ljubljana, 30. septembra (STA) - Posledice novele zakona v trgovini, po kateri bodo trgovine ob nedeljah zaprte, bodo tako za gospodarstvo kot zaposlene hude, opozarja predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah. Med drugim promet bo nižji in posledično bi lahko prišlo do odpuščanj. Ali in kako bodo v zbornici ukrepali, se bodo odločili po analizi novele, je povedala.

"Gre za zakon, ki je usmerjen v odpuščanje," je danes za STA ocenila Lahova. Težko razume, da je bila novela sprejeta v sedanjih razmerah, ko bi bi bilo treba vse sile usmeriti v oživljanje gospodarstva, ne pa da se slabšajo pogoji v tako pomembni panogi, kot je trgovina, ki po njenih besedah ustvari 34 odstotkov vseh prihodkov gospodarstva.

Obratovalnega časa bo manj za 16 odstotkov, posledično se bodo prihodki - ob predpostavki, da se bo del nakupov prenesel v druge dni v tednu - znižali za vsaj 10 odstotkov, ocenjuje Lahova. Ker bo manj obratovalnega časa, bo potrebnih manj zaposlenih, ki bodo imeli tudi nižje plače, saj ne bodo prejeli dodatka za delo ob nedeljah.

Ali bodo trgovci predlagali ustavno presojo novele, predsednica zbornice ni želela ugibati. "Najprej bomo temeljito analizirali vsebino in se potem skupaj s člani odločili, kaj je smiselno storiti," je povedala.

DZ je v torek sprejel novelo zakona o trgovini, po kateri trgovci ob nedeljah in z zakonom določenih prostih dneh ne bodo več smeli določiti obratovalnega časa prodajaln. Izjeme so prodajalne s prodajno površino do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah.

Prav tako bodo lahko ob nedeljah in dela prostih dneh odprte preostale manjše prodajalne s površino do 200 kvadratnih metrov, če bodo delo v njih opravljali nosilci trgovinske dejavnosti oz. njihovi zastopniki, lahko pa tudi dijaki, študenti in upokojenci.

V družbi Spar Slovenija bodo zakon dosledno upoštevali in se prilagodili danim razmeram, so povedali za STA. "Kakršne koli napovedi razporeditve obiska na preostale dni v tednu so na tej točki prerane, zato v danem trenutku težko ocenjujemo, kako bo nedeljsko zaprtje trgovin vplivalo na naše poslovanje," so dejali.

V Lidlu pravijo, da takšni spremembi zakona, kljub temu da so njihovi zaposleni delali največ pet dni v tednu (nedelja ni dodaten dan) in največ dve nedelji na mesec, tudi zaradi prevladujočega mnenja sodelavk in sodelavcev nikoli niso nasprotovali. So pa pristojne odločevalce z vidika ohranitve konkurenčnosti trga večkrat pozvali, da pri določitvi izjem upoštevajo dolgoročne učinke takšne odločitve, dodajajo. "V Lidlu Slovenija si bomo, ne glede na morebitne posledice nedeljskega zaprtja za trgovino in tudi dobavitelje, prizadevali za ohranitev delovnih mest ter ob tem ohranjali zavezo podjetja, ki je usmerjena v trajno zagotavljanje stabilnega, varnega in spodbudnega delovnega okolja za vse Lidlovke in Lidlovce," so v odzivu za STA še navedli v trgovcu.

Tudi v Hoferju pravijo, da je za oceno posledic zaprtja trgovin ob nedeljah še prezgodaj. "Zaprtje trgovin ob nedeljah bo vsekakor vplivalo na poslovanje in od nas zahtevalo organizacijske prilagoditve - v kakšni obliki in meri pa je trenutno še prezgodaj govoriti," so STA povedali v družbi. Ob tem so poudarili, da so bili v Sloveniji zadnji večji trgovec, ki je sledil trendu odprtja trgovin ob nedeljah in so tako šele leta 2015 vse svoje trgovine odprli tudi v nedeljo. "Sicer pa se pri odpiralnih časih odzivamo razmeram na trgu in hkrati prilagajamo našim kupcem," so dodali.

V Tušu so v odzivu za STA navedli le, da spoštujejo veljavno zakonodajo in da jo bodo tudi v tem primeru.