c S

Za viceguvernerko podpora Brezigar Mastenovi, za ustavnega sodnika Erbežniku

30.09.2020 14:52 Ljubljana, 30. septembra (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin ugotovil, da se za viceguvernerko Banke Slovenije obeta potrebna podpora Arjani Brezigar Masten, za ustavnega sodnika pa Anžetu Erbežniku. Kandidaturi bo predvidoma v začetku prihodnjega tedna poslal v DZ.

Kot so sporočili iz Pahorjevega urada, kandidatka za viceguvernerko Banke Slovenije Brezigar Mastenova in kandidat za sodnika ustavnega sodišča Anže Erbežnik izpolnjujeta visoka strokovna merila za opravljanje teh funkcij. "Predsednik republike bo o svoji odločitvi obvestil poslanske skupine in predvidoma v začetku prihodnjega tedna navedeni kandidaturi posredoval državnemu zboru," so dodali.

Pahor se je glede kandidatov za novega viceguvernerja in ustavnega sodnika v torek posvetoval z vodji poslanskih skupin SDS, LMŠ, SD in SMC, danes pa še z vodji poslanskih skupin Levica, NSi, SAB, DeSUS in SNS.

O konkretnih imenih glede viceguvernerja so govorili le v LMŠ in DeSUS - v LMŠ so podprli Andreja Bertonclja, v DeSUS pa Sašo Jazbec, Tino Žumer in Arjano Brezigar Masten.

Vodje poslanskih skupin so bili redkobesedni tudi glede kandidatov za ustavnega sodnika. Konkretna imena so predlagali le v DeSUS, in sicer Anžeta Erbežnika, Roka Svetliča in Marka Starmana.

Kandidature za novega viceguvernerja, ki bo mesto v svetu Banke Slovenije zasedel po odhodu Marka Bošnjaka, so poleg Bertonclja, Jazbečeve, Žumerjeve in Brezigar Mastenove oddali Štefan Belingar, Anže Burger, Mejra Festić, Kristijan Hvala, Matjaž Koman in Franci Tušek.

Na ponovni poziv za kandidata za ustavnega sodnika, ki bo nasledil Dunjo Jadek Pensa, ki ji je mandat potekel sredi julija, pa sta se poleg Erbežnika, Svetliča in Starmana prijavila še Marjan Lekše in Boštjan Pintar.