c S

Kozlovičeva s predsedniki višjih sodišč o prenovi sodniške zakonodaje

28.09.2020 19:55 Ljubljana, 28. septembra (STA) - Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je danes na sestanku s predsedniki višjih sodišč obravnavala prenovo sodniške zakonodaje. Sogovorniki so med drugim izpostavili prenovo sistema ocenjevanja in napredovanja sodnikov ter vprašanje starostne strukture sodnikov, piše na spletni strani ministrstva.

Na današnjem sestanku so izpostavili, da bo v kratkem treba nadomestiti okoli 200 sodnikov, zato je nujno zagotoviti ustrezno kadrovsko načrtovanje in pospešiti postopke imenovanja novih sodnikov.

Na sestanku so predsedniki višjih sodišč v luči večje učinkovitosti sodišč izrazili željo, da se ustrezno naslovi ocenjevanje sodnikov. Sogovorniki so se strinjali, da bi se morala večja objektivnost in enotnost pri ocenjevanju odražati tako pri napredovanju kot tudi razrešitvi tistih sodnikov, ki ne dosegajo oziroma izpolnjujejo kriterijev.

Kot je povedala ministrica, je prenova sodniške zakonodaje ena od prednostnih nalog ministrstva za pravosodje, ki bo prinesla pomembne izboljšave na področju delovanja sodišč, sojenja v razumnem roku in številne druge prednosti.