c S
Kako so po novem določeni epidemiološki seznami držav? 27.09.2020 22:55 Ljubljana, 27. septembra (STA) - Vlada je po spremembah režima za preprečitev širjenja covida-19 na mejah danes na novo določila še sezname držav oz. regij glede na epidemiološko tveganje. Srbija je spet na zelenem seznamu, Italija po novem na oranžnem, kamor so se z rdečega premaknile tudi hrvaške obmejne županije, deli Avstrije in Madžarske pa so pristali na rdečem.

Vlada je že v soboto posegla v odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Slovenije.

V sklopu sprememb je vlada poleg zelenega in rdečega seznama držav predvidela tudi oranžnega. Države s poslabšanimi epidemiološkimi razmerami, ki niso uvrščene na zeleni (varne države) ali rdeči seznam (države s slabimi epidemiološkimi razmerami), bodo torej po novem uvrščene na oranžni (in ne več na rumeni) seznam.

Danes se je nato vlada seznanila z oceno epidemiološke situacije v državah EU in schengenskega območja, Zahodnega Balkana in izbranih tretjih državah ter priporočilom Evropske komisije glede ukrepov na mejah. Na podlagi tega je določila spremembe na seznamih držav glede na epidemiološko tveganje.

Na zelenem seznamu držav sta se znova znašli Srbija in Poljska in se med evropskimi državami pridružili močno okrnjeni druščini Cipra, Latvije, Litve, Lihtenštajna in Finske. Z zelenega seznama pa so se umaknile sosednja Italija, ki je po novem kot celota na novo določenem oranžnem seznamu, ki nadomešča dosedanjega rumenega, ter Avstrija in Madžarska.

Na oranžnem seznamu so po novem tudi obmejne hrvaške županije, npr. Istra in Primorsko-Goranska županija, ki so bile do zdaj štete kot del rdeče Hrvaške. Ob tem so se z zelenega na oranžni seznam npr. premaknile še Nemčija, Združeno kraljestvo, Norveška, Slovaška in Estonija.

Na rdečem seznamu so zdaj ostale hrvaške županije ter nekateri deli držav članic EU in Švice. V Avstriji gre za dežele Dunaj, Tirolska in Predarlska, na Madžarskem pa za administrativni enoti Budimpešta in Györ-Moson-Sopron. Iz Švice so na rdečem seznamu zdaj npr. kantoni Fribourg, Ženeva in Vaud, iz Belgije le še območje Bruslja, iz Irske Dublin, na rdečem kot celota nista niti Nizozemska in Francija, pač pa le nekateri deli, med katerimi je npr. tudi Pariz.

Na rdečem seznamu je zdaj 16 članic EU in schengenskega območja, pri čemer so za države, ki imajo neenakomerne porazdelitve okužb, na seznamu samo administrativne enote s slabo epidemiološko sliko, in 114 tretjih držav.

Kot so se naknadno popravili v vladnem uradu za komuniciranje, bodo spremembe začele veljati s torkom, ne s ponedeljkom, celotna zeleni in rdeči seznama pa sta dostopna na https://www.gov.si/novice/2020-09-27-jutri-spremembe-na-seznamih-drzav-na-rdeci-seznam-nekateri-deli-drzav-clanic-eu-tudi-madzarske-avstrije-in-hrvaske-italija-na-oranzni-seznam-poljska-in-srbija-na-zelenega/

Vlada je sicer že v soboto z omenjenimi spremembami režima na mejah določila dodatno izjemo, tako da za osebo, ki v Slovenijo prihaja iz članice EU oziroma schengenskega območja, ki je uvrščena na oranžni seznam, ne bosta potrebna ne karantena ne potrdilo o negativnem testu.

Za tiste, ki bodo v Slovenijo vstopili iz tretjih držav na oranžnem seznamu in in iz držav oz. delov držav na rdečem seznamu, pa bo s ponedeljkom veljalo, da se bo mogoče 10-dnevni karanteni na meji izogniti s predložitvijo negativnega testa na novi koronavirus, ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen pri kateri od verodostojnih organizacij v državi članici EU, državi članici schengenskega območja ali v Sloveniji.

Vlada je prav tako določila, da bo lahko oseba, ki ji je bila z odločbo odrejena karantena, v času trajanja karantene opravila testiranje na prisotnost novega koronavirusa. Če bo izvid testa negativen, ji bodo odločbo odpravili.