c S

Delodajalci večinoma zadovoljni s predlogom petega protikoronskega zakona

24.09.2020 15:26 Ljubljana, 24. septembra (STA) - Delodajalci so s predlogom petega protikoronskega zakona, ki ga je vlada potrdila v sredo, večinoma zadovoljni, saj je upoštevala večino njihovih predlogov. Kot so poudarili v OZS, pričakujejo, da bo vlada tudi v končni različici besedila zakona obdržala vse pozitivne ukrepe za gospodarstvo.

"Veseli nas, da je vlada v petem protikoronskem paketu upoštevala večino naših predlogov. V tem trenutku je pomembno, da pomagamo slovenskemu gospodarstvu, ter da ohranimo delovna mesta in podjetja," je po navedbah Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) poudaril njen predsednik Branko Meh.

V OZS izpostavljajo, da je vlada na njihovo pobudo poskrbela tudi za samozaposlene. Ti naj bi tako do konca letošnjega leta prejemali mesečni temeljni dohodek v višini 1100 evrov z možnostjo podaljšanja za šest mesecev. Pogoj je 30-odstotni upad prihodkov. "Prav tako je vlada ugodila našemu predlogu, da se ukrep čakanja na delo podaljša do konca leta za vse panoge z možnostjo podaljšanja za šest mesecev," so dodali.

Želijo pa si, da bi bili do povračila plače v primeru karantene otrok upravičeni tudi samozaposleni. "Tudi samozaposleni imajo otroke, v primeru karantene otrok pa ostanejo brez prihodkov, zato predlagamo, da se tudi njim zagotovi ustrezno nadomestilo," je poudaril Meh.

V OZS poudarjajo, da je posledica njihove pobude tudi ukrep povračila nadomestila plače delodajalcem za čas odrejene karantene delavcu. Pozdravljajo pa tudi nov ukrep, da delavec enkrat letno za tri dni bolniške odsotnosti ne potrebuje bolniškega lista, strošek nadomestila plače pa nosi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Z vsebino predloga petega protikoronskega zakona so pretežno zadovoljni tudi v Združenju delodajalcev Slovenije (ZDS). Kot je za STA dejal generalni sekretar združenja Jože Smole, razumejo tudi hitenje vlade, saj je treba nekatere ukrepe čim prej uveljaviti.

Smole je med ukrepi, ki jih posebej pozdravljajo, izpostavil podaljšanje čakanja na delo. Pričakovano pa so v ZDS nezadovoljni s tem, da vlada ni zamrznila rasti minimalne plače.

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič pa je za STA opozorila, da sindikati niso dobili čistopisa predloga zakona.

Predlog ostaja odprt do ponedeljka. Možnost dodatne razprave socialnih partnerjev sicer ostaja pod vprašajem, saj za zdaj ni jasno, kdaj bo potekala naslednja seja Ekonomsko-socialnega sveta.