c S

Pristojni o krepitvi zaupanja v delovanje tožilstva in policije

23.09.2020 19:29 Ljubljana, 23. septembra (STA) - Predstavniki pravosodnega in notranjega ministrstva ter vrhovnega državnega tožilstva in policije so danes govorili o krepitvi zaupanja v delovanje tožilstva in policije za izboljšanje operativnega dela na tej ravni. Posebna delovna skupina bo preverila, ali so potrebne spremembe normativnih okvirov ali izboljšanje operativne prakse.

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič, minister za notranje zadeve Aleš Hojs, generalni državni tožilec Drago Šketa in namestnik generalnega direktorja policije Jože Senica so na današnjem sestanku pozdravili dosedanja prizadevanja za strokovno in zakonito delo v kazenskem postopku. Strinjali so se o izjemnem pomenu hitrega ukrepanja in hitrega zbiranja tistih dokazov, ki so potrebni za presojo ovadbe, so sporočili s pravosodnega ministrstva.

Strinjali so se, da se v okviru obstoječe delovne skupine preučijo uredbo o sodelovanju državnega tožilstva, policije in drugih pristojnih državnih organov in institucij pri odkrivanju in pregonu storilcev kaznivih dejanj ter delovanju specializiranih in skupnih preiskovalnih skupin, ki ureja vprašanja obveščanje tožilstva s strani policije in usmerjanje policije s strani tožilstva.

Delovna skupina bo preverila tudi razkorak pri statističnih podatkih policije in državnega tožilstva, ki po navedbah pravosodnega ministrstva traja že vrsto let, pa tudi možnosti elektronskega poslovanja med organoma.

Kot so pojasnili na ministrstvu, je treba za navedena vprašanja ugotoviti, ali so potrebne spremembe normativnih okvirov ali pa je treba le izboljšati operativno prakso med obema institucijama. Tako bo v nadaljevanju delovna skupina podala svoje predloge, udeleženci današnjega sestanka pa so se zavezali, da se bodo z izsledki in predlogi seznanili ter po potrebi tudi ustrezno ukrepali.

Današnji sestanek so udeleženci namenili tudi poenotenju metodologije oziroma obdelavi statističnih podatkov med policijo in državnim tožilstvom. Strinjali so se, da je treba dogovoriti enotno obliko spisa in digitalizirati sodelovanje med obema organoma, so zapisali na pravosodnem ministrstvu.