c S

Bruselj odobril koncentracijo Mercatorja in Fortenove

22.09.2020 17:58 Ljubljana, 22. septembra (STA) - Evropska komisija je odobrila koncentracijo skupine Fortenova in Mercatorja. S tem je izpolnjen še en pogoj za prenos Mercatorja z Agrokorja na Fortenovo, soglasje za ta korak pa mora Fortenova dobiti še od bank upnic Mercatorja in srbskega varuha konkurence. Do prenosa naj bi prišlo do konca leta.

"Evropska komisija je odobrila namero o koncentraciji, v okviru katere bo skupina Fortenova pridobila obvladovanje družbe Poslovni sistem Mercator," so danes sporočili iz Mercatorja.

Komisija, kot izhaja iz odločbe, objavljene na njeni spletni strani, je ugotovila, da transakcija med Fortenovo in Mercatorjem ne bo pomembno vplivala na konkurenčen položaj na trgu. Podjetji imata namreč nizek oz. zmeren tržni delež, tekmeci nudijo učinkovito alternativo, poleg tega pa se za večino udeležencev na trgu, s katerimi se je posvetovala komisija, zdi, da podpirajo transakcijo oz. glede nje niso izrazila pomislekov.

Za ozemlja Srbije, Bosne in Hercegovine, Črne gore in Severne Makedonije je bila koncentracija priglašena pri pristojnih lokalnih organih za regulacijo tržne konkurence in vsi nacionalni organi, razen Komisije za zaščito konkurence Republike Srbije, so doslej odobrili koncentracijo.

V Fortenovi so odobritve Evropske komisije veseli. "V kratkem pričakujemo tudi odobritev s strani srbske komisije. To je odprlo pot za prenos Mercatorja do konca tega leta, s čimer bo skupina Fortenova z letom 2021 lahko začela delovati na trgu kot enotna regionalna skupina, katere poslovanje je v interesu vseh deležnikov - od zaposlenih preko dobaviteljev in delničarjev do celotnega gospodarskega okolja, tako v posameznih državah kot v celotni regiji," je dejal glavni izvršni direktor Fortenove Fabris Peruško.

Predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić je medtem poudaril, da bo močan lastnik Mercatorju omogočal nadaljnjo rast in razvoj ter podprl strateške projekte Mercatorja, vključno s 130 milijonsko investicijo v nov logistični center v Ljubljani.

Mercator je leta 2014 prešel pod lastništvo hrvaškega Agrokorja, ki je pristal v stečaju. Solventna podjetja finančno nasedlega Agrokorja so nato prenesli na novo ustanovljeno skupino Fortenova.

Prenos Mercatorja na Fortenovo je bilo sicer pričakovati že konec lanskega leta, a se je zapletlo zaradi neuspešnega pridobivanja soglasja bank upnic Mercatorja, med katerimi je tudi državna SID banka. Tem trgovec dolguje več sto milijonov evrov, ročnost posojil pa bo treba sredi prihodnjega leta, ko zapadejo v plačilo, reprogramirati. A vodstvo Mercatorja pri tem ne pričakuje težav.

Slovenija je pred prenosom želela zaščititi tudi slovenske dobavitelje, lani jeseni so stekla prizadevanja za sklenitev sporazuma, ki bi urejal njihov položaj na Mercatorjevih policah pod novim lastnikom, pogovori niso obrodili sadov, usoda tega sporazuma pa trenutno ni znana.

Zaradi zahteve za poseben status za slovenske dobavitelje, ki naj bi bila ambicija gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, je Fortenova Počivalška celo prijavila Evropski komisiji, saj so menili, da gre za nedovoljeno vmešavanje v prenos lastništva, ki naj ne bi bilo skladno z evropsko zakonodajo.

Predstavniki Fortenove, katere največji lastnik je ruska banka Sberbank, so slovenskim dobaviteljem letos poleti obljubili, da bodo slovenski izdelki še naprej ostali na Mercatorjevih policah. Vendar pa je za to nujen čim hitrejši prenos Mercatorja na Fortenovo.

Počivalšek je ob robu obiska občine Pivka izrazil zadovoljstvo, da je že več kot pol leta vzpostavljena dobra komunikacija med Fortenovo in slovensko dobaviteljsko verigo, za katero si Počivalšek tudi po prenosu želi enakopraven položaj. "Verjamem, da bodo to komunikacijo v kratkem nadgradili s projektnim, dolgoročnim sporazumom v okviru zakonodaje," je dejal.

Minister je sicer spomnil tudi na nujnost pridobitve soglasja bank upnic Mercatorja, po novi zakonodaji pa mora s prenosom soglašati tudi država. Kot je bilo razumeti Počivalška, država temu, če bo sklenjen sporazum za slovenske dobavitelje, ne bo nasprotovala: "V zadnjem obdobju bolj optimistično gledam na prihodnost Mercatorja v novi, na drugačnih temeljih bazirani družbi."

Načrte o prenosu Mercatorja na Fortenovo je sicer konec lanskega leta prekrižala tudi Agencija za varstvo konkurence, ki je Agrokorju zasegla delnice Mercatorja, s čimer je zavarovala še neplačano globo zaradi nepriglašene koncentracije v družbi Costella. Vrhovno sodišče je nato letos poleti zaseg delnic razveljavilo. S tem je bil storjen nov korak k prenosu Mercatorja na Fortenovo.