c S

Shema Sure bo lahko zaživela

22.09.2020 19:50 Bruselj, 22. septembra (STA) - Evropska shema Sure za pomoč pri zaščiti delovnih mest in zaposlenih zaradi posledic epidemije novega koronavirusa na gospodarstvo, v okviru katere bo na voljo 100 milijard evrov posojil z jamstvi članic EU, bo lahko zaživela. Države unije so zaključile nacionalne postopke in s komisijo podpisale sporazume o jamstvih v višini 25 milijard evrov.

V Evropski komisiji so v sporočilu za javnost aktivacijo tega instrumenta za zmanjšanje negativnih učinkov pandemije covida-19 na gospodarstvo oz. natančneje na trg dela pozdravili.

Kot so zapisali, je prostovoljna zaveza članic jamstvom za posojila, ki jih bo v imenu EU na trgu najela Evropska komisija, pomemben izraz solidarnosti v trenutni krizi brez primere. Ta jamstva so pomembna za širitev obsega posojil državam članicam ob hkratni zaščiti visoke bonitetne ocene ter močnega položaja EU na mednarodnih kapitalskih trgih, so dodali.

Med prvimi, ki je sprejela ustrezno zakonodajo za odobritev državnega poroštva v okviru sheme, je bila Slovenija. Državni zbor je zakon potrdil konec maja. Obseg slovenskega poroštva je malenkost več kot 88 milijonov evrov.

Komisija je Svetu EU, ki združuje predstavnike članic, že predložila predloge sklepov za dodelitev finančne podpore v višini 87,3 milijarde evrov 16 državam EU. Sloveniji je potrdila 1,1 milijarde evrov finančne podpore za financiranje shem čakanja na delo, skrajšanega delovnega časa, temeljnega dohodka, oprostitve prispevkov za samozaposlene in nekaterih drugih ukrepov na trgu dela.

Ko bo Svet EU te predloge odobril, bo finančna podpora na voljo v obliki posojil pod ugodnimi pogoji, napovedujejo v Bruslju.

Denar bo članicam pomagal kriti stroške, ki so nastali neposredno zaradi financiranja nacionalnih kratkoročnih shem na trgu dela in drugih podobnih ukrepov, ki so jih uvedle v odziv na pandemijo. Shema bo po napovedih komisije lahko delovala tudi kot podpora zdravstvenim ukrepom, zlasti na delovnih mestih, ki bodo namenjeni varni vrnitvi v normalno gospodarsko delovanje.

Shema bo na voljo do konca leta 2022, jo je pa v primeru vztrajanja kriznih razmer mogoče podaljšati.

Sure predstavlja enega od bolj odmevnih odgovorov EU na nastale zahtevne gospodarske razmere in je eden od treh stebrov aprila dogovorjenega fiskalnega svežnja EU v vrednosti 540 milijard evrov.

Posojila bodo lahko izkoristile vse članice, vendar bodo po predvidevanjih zlasti pomembna za najbolj prizadete države. Shema ne predvideva posojilnih kvot po državah. Edini kriterij za prošnjo za posojilo je, da je članica zaradi pandemije, torej od 1. februarja 2020, utrpela nenadno in skokovito rast javnofinančnih odhodkov, namenjenih ukrepom za ohranitev delovnih mest.