c S

V poročilu o sumljivih transakcijah so izpostavljeni posli Darka Horvata

21.09.2020 12:43 Ljubljana, 21. septembra (STA) - V okviru mednarodnega preiskovalnega projekta Fincen Files, ki je analiziral več kot 2100 poročil o sumljivih transakcijah, je portal Oštro izpostavil delovanje Darka Horvata, ustanovitelja in dolgoletnega predsednika uprave Aktive. V letih njenega propadanja se je prek njegovih računov in povezanih podjetij pretakalo 48,2 milijona dolarjev.

To po pisanju portala razkrivajo novi dokumenti ameriškega finančnega regulatorja, ki jih je na površje naplavil projekt Fincen Files. Zaupne dokumente je pridobil ameriški spletni medij BuzzFeed News in jih delil z mednarodnim konzorcijem preiskovalnih novinarjev (ICIJ) in novinarji iz 88 držav in več kot 100 medijev, med njimi tudi s slovenskim portalom Oštro, ki je nekatere sumljive transakcije prek velikih svetovnih bank razkril v nedeljo.

Portal Oštro je danes objavil podatke, ki se nanašajo na Horvata, ustanovitelja družbe Aktiva, v katero so slovenski državljani v prvi polovici 90. let vložili za 300 milijonov evrov lastninskih certifikatov. Aktiva, pozneje preimenovana v CG Invest, je bila z 10 odstotki druga največja lastnica Factor banke, ki je ob zlomu bančnega sistema konec leta 2013 pristala v nadzorovani likvidaciji, Horvat pa je bil njen dolgoletni nadzornik.

Na Družbo za upravljanje terjatev bank je bilo v sanaciji bank prenesenih za nekaj manj kot 100 milijonov evrov bruto vrednosti slabih terjatev do CG Invest. V stečaj CG Investa so se upniki s skupno 250 milijonov evrov priznanih terjatev poplačali s 300.000 evri, na Nizozemskem, kamor je med drugim segala mreža podjetij iz skupine Aktiva, so upniki v stečajih njenih treh ključnih družb prijavili za 330 milijonov evrov terjatev, večina je nezavarovanih, je navedel portal.

Med letoma 2011 in 2016, ko je bila Aktiva na poti v propad, je po njihovih navedbah v Veliki Britaniji in Švici ter računov različnih domnevno povezanih oseb potovalo 48,2 milijona dolarjev. Kmalu po tem, ko bi moral Horvat pričati pred komisijo DZ, ki je preiskovala razloge in odgovornost za bančno sanacijo, in za to ni prevzel niti vabila, je v jugozahodni Angliji igral polo z ekipo Foxcote.

Portal povzema Horvatov vzpon, njegove naložbe v Izraelu v holding Ganden Group v lasti Nochija Danknerja, ki so ga pozneje obsodili zaradi goljufije s finančnimi vrednostnimi papirji, in v IDB Group, njegove transakcije pri banki Barclays, povezave z odvetniško družbo Hassans International z Gibraltarja, podjetjem Lynville Services in njenim družbenikom Line Holdings, pa tudi to, da je bilo na Horvatove bančne račune nakazano 6,6 milijona dolarjev.

Razkriva nakazila družbe AI Services, povezane z Line Holdings in registrirane na naslovu odvetniške družbe Hassans, ustanovljene na otoku Guernsey z davčno ugodno jurisdikcijo in s prvotnim imenom Aktiva International Services, nakazila podjetja Adiela Rosenfelda, častnega konzula RS v Izraelu, ki je bil prej Horvatov nadomestni direktor v podjetju iz IDB Group, ter nakazila Andreasa Heeschna, ki obvladoval nemško orožarsko družbo Heckler & Koch.

Portal izpostavlja Horvatove povezave z nekdanjim britanskim premierom Davidom Cameronom in donacijo njegovi stranki, ki jo je nakazala Horvatova žena. Med drugim razkriva še posle in Heeschnova nakazila družbi SBJV Holdings GP iz ZDA, katere direktor je bil Horvat, ter nakupe nepremičnin Horvatove matere v Švici.

Oštro ob tem navaja, da Horvat v zadnjem desetletju v slovenski javnosti ni bil navzoč. V nekaterih zadevah je še pod drobnogledom organov pregona. Medtem ko so ovadbo Banke Celje zoper Horvata zavrgli, specializirano državno tožilstvo preiskuje posojila Factor banke družbam iz skupine Aktiva v času, ko je bil Horvat njen nadzornik. Nacionalni preiskovalni urad je zaradi posojil kazensko ovadil pet oseb, tožilstvo še pridobiva podatke iz tujine.