c S

Vlada potrdila odgovor na osnutek mnenja Bruslja o stanju vladavine prava v Sloveniji

15.09.2020 20:08 Ljubljana, 15. septembra (STA) - Vlada je nedavno soglasno sprejela stališče do osnutka mnenja Evropske komisije o stanju vladavine prava v Sloveniji. Po pisanju medijev je poročilo Bruslja za Slovenijo dokaj ugodno, komentarji vlade pa večinoma negativni. Zunanji minister podrobnosti ni razkril. Po mnenju ministrice za pravosodje je poročilo priložnost za dialog o stanju pravosodja.

Vodja slovenske diplomacije Anže Logar je danes na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju ob srečanju zunanjih ministrov C5 potrdil, da je vlada stališče potrdila na dopisni seji brez razprave. Stališče ima po njegovih besedah oznako interno, zato podrobnosti, kaj je vlada v njem zapisala, ni pojasnil.

Stališče so pripravili na zunanjem ministrstvu, vlada pa ga je sprejela na dopisni seji v petek.

Osnutek poročila Evropske komisije o vladavini prava v Sloveniji je po poročanju mediejev za Slovenijo relativno ugoden, medtem ko pripombe, ki jih Slovenija pošilja v Bruselj, temu ne pritrjujejo. Komentarji vlade na ugotovitve posameznih sklopov so namreč večinoma negativni.

Vlada v stališču do osnutka poročila Evropske komisije opozarja, da podatki Eurostata ne podpirajo navedb o večji učinkovitosti slovenskih državnih tožilcev, prav tako je kritična do navedb, da so potrebni dodatni materialni in človeški viri, češ da ima Slovenija največ sodnikov na prebivalca v EU in četrti najvišji delež BDP za izdatke sodišča.

V pripombah je vlada kritična tudi do medijev, predvsem da nekateri novinarji sploh niso preiskovalni, ampak da so "aktivisti političnega boja", opozarja pa tudi na nadpovprečno število tistih, ki so v Sloveniji stalno zaposleni kot umetniki, avtorji in novinarji.

V osnutku poročila Evropske komisije je po poročanju mediejv med drugim poudarjeno, da ni ustreznih pravil, ki bi urejala konflikt interesov v medijskem prostoru, na primer med političnimi strankami in lastniki medijev. Vlada pa opozarja, da je Evropska komisija prezrla vprašanje, kako v posttranzicijskih družbah zagotoviti temelje etične pluralnosti.

V pripombah opozarja tudi na sum izkoriščanja Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) v politične namene. V postopkih pred protikorupcijsko komisijo prihaja do kršitve temeljnih pravic preiskovancev do obrambe. Te na videz manjše pomanjkljivosti so v preteklosti že vodile tudi do resnih političnih posledic, kot je na primer padec vlade, je zapisano v mnenju vlade.

V KPK so se odzvali, da z odgovorom vlade sicer niso uradno seznanjeni, a so poudarili, da je komisija samostojen in neodvisen državni organ, na delo katerega posamezni politični interesi nimajo in ne bodo imeli nikakršnega vpliva.

Glede očitkov na račun KPK je Logar danes poudaril, da je na področju korupcije v Sloveniji treba še marsikaj narediti. "Vlada bo naredila vse, kar je v njeni moči, da pospeši pregon težkih koruptivnih dejanj," je dejal.

Pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič pa je ocenila, da je osnutek poročila Evropske komisije o vladavini prava v Sloveniji "priložnost, da se znotraj države začnemo pogovarjati" o realnem stanju v pravosodju. Ob robu vrha koalicije na Brdu pri Kranju je pojasnila, da se že oblikuje delovna skupina, v kateri bodo tako predstavniki vrhovnega sodišča, kot tudi zunanjega ministrstva, ministrstva za pravosodje, "pa morebiti tudi zunanji strokovnjaki". Skupina naj bi pregledala statistiko in dosegla konsenz o tem, kakšno je realno stanje.

"Mislim, da se moramo pogovarjati, ker edino tako lahko pridemo do konsenza in razčistimo nenehne očitke glede pravosodja. Želim, da to pregledamo in pridemo do rešitev, tam kjer so potrebne. Lahko pa zgolj pripravimo zadeve za naprej, določene zadeve, ki se nanašajo na preteklost, pa se lahko popravijo samo z določenimi pravnimi sredstvi," je še sporočila ministrica.

Poročilo bo po napovedih slonelo na štirih stebrih - na oceni pravosodnega sistema, oceni okvira za boj proti korupciji, oceni svobode medijev ter na institucionalnih in ustavnopravnih vprašanjih.

Kozlovičeva je poudarila, da so na njenem ministrstvu "pregledali del pripomb, ki se nanaša na pravosodje".

Opozicijske stranke po vladnem sprejemu stališča do osnutka mnenja Evropske komisije o stanju vladavine prava v Sloveniji izpostavljajo, da z njim niso seznanjene, saj je označeno kot interno. V SAB so spomnili, da ne gre za prvo takšno pismo o pravosodju, v Levici predvidevajo, da je stališče podobno tistemu iz maja, v SD so na zadevo pozorni. V LMŠ poudarjajo, da Slovenija spoštuje vladavino prava.

Evropska komisija je osnutek poročila o vladavini prava Sloveniji poslala konec avgusta. Objava poročila o stanju vladavine prava v članicah EU je sicer po neuradnih informacijah iz Bruslja predvidena v prihodnjih tednih, konkretnega datuma pa še ni.

Jeseni bo nato v Svetu EU za splošne zadeve potekal letni dialog o vladavini prava. Poročilo Evropske komisije naj bi prispevalo k poglabljanju dialoga med državami članicami in institucijami EU ter h krepitvi skupnega razumevanja vladavine prava tudi v odnosu do držav kandidatk za članstvo v EU.