c S

Predlog zakona o demografskem skladu tik pred vladno obravnavo

15.09.2020 16:51 Brdo pri Kranju, 15. septembra (STA) - Vlada bo predlog zakona o demografskem skladu potrdila v kratkem in ga takoj predstavila Ekonomsko-socialnemu svetu, zvezi društev upokojencev in mladinskemu svetu. Nato bo z morebitnimi dopolnitvami iz teh razprav šel v DZ, je v tvitu zapisal premier Janez Janša. V osnovi bodo v skladu strateške in portfeljske naložbe države, so povedali v DeSUS.

V osnovnem kapitalu nacionalnega demografskega sklada bodo naložbe v lasti Slovenskega državnega holdinga, Družbe za upravljanje terjatev bank, Družbe za svetovanje in upravljanje, Kapitalske družbe, Nepremičninskega sklada pokojninskega in invalidskega zavarovanja, Modre zavarovalnice in naložba pokojninskega zavoda v Zavarovalnici Triglav. Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) ne bo v osnovnem kapitalu sklada, je pa možno, da bo še prišlo do spremembe, je novinarjem med današnjim koalicijskim vrhom na Brdu pri Kranju povedal Polnar.

Vrednost naložb v skladu brez Darsa bi bila dobrih 8,5 milijarde evrov, če pa bi bil vključen še Dars, bi znašala 11,5 milijarde evrov.

V vsakoletni strategiji upravljanja naložb bo mogoče opredeliti tudi naložbe, s katerimi demografski sklad ne more svobodno razpolagati brez soglasja DZ. To so denimo naložbe v Telekomu Slovenije, Petrolu, Loteriji Slovenija, Novi Ljubljanski banki, Krki, Slovenskih železnicah, Pozavarovalnici Sava in Slovenski industriji jekla. Za naložbe v Holdingu Slovenske elektrarne, 2TDK in področju, ki zajema distribucijo električne energije, pa je bilo že v osnovi po Polnarjevih besedah mišljeno, da ne bodo v skladu.

Sprva predvidene deset ali 20-letne akumulacijske dobe ne bo. Akumulacija se bo izvajal sproti, tako da se bo akumulaciji namenilo 40 odstotkov dividend in 60 odstotkov kupnin. 40 odstotkov dividend bo namenjenih sofinanciranju pokojninske blagajne, deset odstotkov dividend in kupnin bo namenjenih izgradnji domov za starejše, prav tako deset odstotkov pa ukrepom družinske politike.

Nadzorni svet bo 13-članski. Štiri člane bo imenovala vlada, devet pa DZ na predlog poslanskih skupin. Kasneje bodo dorekli, na kakšen način bodo v nadzorni svet imenovani predstavniki civilne družbe.

Uprava bo predvidoma tričlanska. Imenoval jo bo nadzorni svet. Pogoji za člane so postavljeni visoko. Treba bo imeti deset let izkušenj iz upravljanja skladov in finančnih tveganj, pričakovati pa je, da bo razpis mednaroden, je povedal Polnar.

V NSi so zadovoljni s trenutnimi določbami v besedilu. "Upoštevana so naša pričakovanja po tem, da je zagotovljen tudi zadosten delež sredstev za družinsko politiko in da večino nadzornega sveta imenuje državni zbor," je po koalicijskem vrhu povedal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. Zadovoljni so, da je koalicija prisluhnila predlogu NSi, da ima v nadzornem svetu mesto zagotovljeno tudi vsakokratna opozicija, saj gre pri demografskem skladu za vseslovenski oz. nacionalni projekt. Pri odprtem vprašanju, ali zavod RTV Slovenija vključiti v nacionalni sklad, so v NSi skupaj s koalicijskimi partnerji ocenili, da to ni smiselno in da ne sodi v omenjeni sklad.

Določene detajle je sicer potrebno še doreči, a kljub temu ocenjuje, da so na dobri poti, da do konca tega leta sprejmejo zakon, ki bo prinesel koristi vsem generacijam.

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je po srečanju dejal, da v povezavi z zakonom glede na to, da so bile uskladitve s poslanskimi skupinami že prej, od poslancev ni bilo velikih vprašanj in je predlog v veliki meri dorečen. Zdaj bodo po njegovih besedah dobili vsa gradiva, da morda določene zadeve pogledajo bolj podrobno, a večjih pripomb ni.

Zatrdil je tudi, da je koalicija usklajena glede vprašanja, katera podjetja bodo prenesli v upravljanje demografskega sklada. Na vprašanje, ali pričakuje kaj več težav od interesnih skupin, je odgovoril, da je to odvisno od njih, ne od koalicije.

Vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga je sicer dejala, da so danes dobili okvire zakona o demografskem skladu in s tem so zadovoljni. Dorekli bodo še nekatere podrobnosti. So pa v SMC izrecno opozorili na previdnost pri infrastrukturnih podjetjih oz. tistih, ki so nosilke kritične infrastrukture, da ne bi prišlo do izčrpavanja podjetij.