c S

Poročilo o vladavini prava je priložnost za dialog o stanju pravosodja

15.09.2020 16:51 Brdo pri Kranju, 15. septembra (STA) - Osnutek poročila Evropske komisije o vladavini prava v Sloveniji, "je priložnost, da se znotraj države začnemo pogovarjati" o realnem stanju v pravosodju, je danes na Brdu pri Kranju povedala pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič. Pojasnila je, da je poročilo, o katerem je vlada odločala v petek na dopisni seji, sama podprla.

"Bila je sklicana dopisna seja. Gradivo sem dobila dva dni prej. Ko smo ga pregledali, je bila moja odločitev, da se različne strani začnemo pogovarjati," je dejala ministrica.

Opozorila je, da je odgovor slovenske vlade na poročilo, ki ga pripravlja Evropska komisija, v skladu z vnaprej določeno metodologijo in dogovori na ravni EU, pripravilo zunanje ministrstvo.

Poročilo, ki ga bo glede na neuradne napovedi iz Bruslja Evropska komisija predvidoma predstavila še ta mesec, bo po napovedih slonelo na štirih stebrih - na oceni pravosodnega sistema, oceni okvira za boj proti korupciji, oceni svobode medijev ter na institucionalnih in ustavnopravnih vprašanjih.

Kozlovičeva je poudarila, da so na njenem ministrstvu "pregledali del pripomb, ki se nanaša na pravosodje". Kot je dejala, te osnutke poročila Evropske komisije razumem "kot pripravo na tisti drugi del, to je dialog o vsebini, kjer bo priložnost, da se Slovenija pogovarja z Evropsko komisijo o tem".

Sama vidi to tudi kot "priložnost, da se znotraj države začnemo pogovarjati", da pridejo do realne slike stanja v pravosodju, ne pa da imajo različne strani tako različna stališča.

Pojasnila je, da se že oblikuje delovna skupina, v kateri bodo tako predstavniki vrhovnega sodišča, kot tudi zunanjega ministrstva, ministrstva za pravosodje, "pa morebiti tudi zunanji strokovnjaki". Vrhovno sodišče se je po besedah ministrice "pripravljeno soočiti z morebitnimi dilemami", sicer pa bi ta delovna skupina "pregledala statistiko in našla konsenz o tem, kakšno je realno stanje".

"Mislim, da se moramo pogovarjati, ker edino tako lahko pridemo do konsenza in razčistimo nenehne očitke glede pravosodja. Želim, da to pregledamo in pridemo do rešitev, tam kjer so potrebne. Lahko pa zgolj pripravimo zadeve za naprej, določene zadeve, ki se nanašajo na preteklost, pa se lahko popravijo samo z določenimi pravnimi sredstvi," je še sporočila ministrica.

Poročilo je sicer še interne narave in vsebina ni znana, prav tako ne odgovor vlade. Je pa pravosodna ministrica pojasnila, da iz osnutka poročila komisije izhaja, da bo poročilo "do neke mere pozitivno", a "nikakor ni ugodno". Ob tem je dodala, da ocenjevanje poteka po določeni metodologiji. Sicer pa od poročila pričakuje v določeni meri tudi napotke, kaj mora Slovenija še izboljšati.

Ob majskem spremnem pismu zunanjega ministra Anžeta Logarja k poročilu Slovenije o stanju v pravosodju je sicer Kozlovičeva za medije dejala, da je njeno stališče do pravosodja pozitivno in da podajanje mnenj k poročilu ni potrebno.