c S

Skrajšanje karantenskega obdobja ne velja za nazaj

11.09.2020 14:04 Ljubljana, 11. septembra (STA) - Karantenske odločbe, izdane pred nedeljo, ko začne veljati krajše karantensko obdobje, še vedno trajajo 14 dni. To velja tako za odločbe, ki so jih potniki ob prihodu iz države na rdečem seznamu dobili na meji, kot tudi za tiste, ki so bile izdane zaradi visoko rizičnega stika z osebo, okuženo z novim koronavirusom, so pojasnili na ministrstvu.

Vlada je spremembe odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti države sprejela na četrtkovi seji.

"Strokovna skupina je zavzela stališče, da se obdobje odrejene karantene po vstopu v Slovenijo na meji opredeli kot 10-dnevna karantena, ki po zaključku ne potrebuje testiranja in velja enotno za prav vse ob prehodu meje," je odločitev vlade v četrtek pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Odlok, ki trajanje karantene skrajšuje s 14 na 10 dni, začne veljati v nedeljo ob polnoči. Karantenske odločbe, izdane po tem, bodo trajale 10 dni. Vse karantene, odrejene do začetka veljavnosti spremenjenega odloka, pa še vedno trajajo 14 dni. To velja tudi za karantenske odločbe, ki so bile izdane v Sloveniji zaradi visoko rizičnega stika, so zapisali na spletni strani ministrstva za zdravje.

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitut za javno zdravje Mario Fafangel je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da je karantena enovit ukrep. "Ni razlike med tisto, ki jo dajejo policisti na meji, in to, ki jo priporočajo epidemiologi," zato bodo od nedelje priporočali desetdnevne karantene tudi za vse, ki so bili v tesnem stiku z okuženo osebo.

Krajša karantena sicer po njegovih besedah pomeni nekoliko večje tveganje. V desetih dneh po kontaktu z okuženim namreč zboli velika večina tistih, ki sploh zbolijo. Po desetih dneh jih zboli sedem odstotkov, to je na podlagi števila odrejenih karanten v prejšnjih tednih manj kot 10 primerov na mesec oz. manj kot en primer na dan, je povedal.