c S

London objavil predlog zakona, s katerim bi kršil sporazum o brexitu

09.09.2020 17:22 Bruselj, 09. septembra (STA) - Britanska vlada je danes objavila predlog zakona o notranjem trgu, s katerim bi kršili sporazum o izstopu Združenega kraljestva iz EU. Britanski premier Boris Johnson je danes stopil v bran predlogu. Evropska komisija je že pred objavo zakona zahtevala izredno srečanje s predstavniki Združenega kraljestva, da bi jim ti pojasnili podrobnosti zakona.

S predlogom zakona, ki ureja trgovanje po brexitu znotraj Združenega kraljestva, bi spodkopali protokol o Severni Irski, ki ga je britanski premier Johnson oktobra lani podpisal z Brusljem, da bi se izognil trdi meji na irskem otoku. Tako bi kršili tudi mednarodno pravo, ampak le v "natančno določenih okoliščinah", je v torek zatrdil britanski minister za Severno Irsko Brandon Lewis.

Johnson je v parlamentu danes stopil v bran predlogu, saj da bo po njegovem zavaroval službe, gospodarsko rast in varnost notranjega trga, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Moja služba je, da ohranim integriteto Združenega kraljestva in da zaščitim severnoirski mirovni proces in velikonočni sporazum," je dodal.

Evropska komisija je že pred objavo predloga zahtevala izredno srečanje s predstavniki Združenega kraljestva, da bi jim ti pojasnili podrobnosti zakona.

"Zahteval bom čimprejšnji sklic izrednega zasedanja skupnega odbora EU in Združenega kraljestva za nadzor izvajanja izstopnega sporazuma, da bi lahko naši britanski partnerji pojasnili podrobnosti in odgovorili na naše skrbi glede predloga zakona," je povedal podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

Na novinarski konferenci v Bruslju je izrazil upanje, da bo London dal "zagotovila, da bo izstopni sporazum uresničen v celoti in v predvidenih rokih".

V torkovem pogovoru z Michaelom Govom, ki je v britanski vladi zadolžen za brexit, je dal jasno vedeti, da se o sporazumu ni mogoče znova pogajati.

Gove, ki skupaj s Šefčovičem predseduje odboru za nadzor izvajanja sporazuma o izstopu, je v pogovoru glede predloga zakona pojasnil omejene in razumne korake, da bi odpravili nejasnosti in zagotovili, da bi lahko vlada vedno izpolnjevala svoje zaveze prebivalcem Severne Irske, so sporočili iz britanske vlade.

Poudaril je zavezanost Londona protokolu o Severni Irski in izrazil upanje, da bodo pogovori na skupnem odboru prinesli zadovoljive zaključke, poroča britanski časnik Financial Times.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je v tvitu danes posvarila London, da predlog ni v skladu z mednarodnim pravom. "Zelo zaskrbljena zaradi objave britanske vlade o nameri, da krši ločitveni sporazum. To bo kršilo mednarodno pravo in spodkopalo zaupanje," je tvitnila. Ob tem je v latinščini zapisala, da se je treba držati dogovorov.

Tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v tvitu opozoril, da je treba dogovor o izstopu v celoti uresničiti.