c S

Področju pravosodja s predlogom rebalansa 145.500 evrov manj

09.09.2020 11:58 Ljubljana, 09. septembra (STA) - Odbor DZ za pravosodje se je na današnji nujni seji seznanil s predlogom rebalansa proračuna za letošnje leto v delu, ki se nanaša na pravosodje. Ministrstvu za pravosodje se skupaj z dvema organoma v sestavi glede na predlog zmanjšujejo sredstva za 145.500 evrov na 75,3 milijona evrov.

Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje Zlatka Rateja bo Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij dobila 1,7 milijona evrov več, ministrstvo za pravosodje in Uprava za probacijo pa bosta dobila manj, in sicer ministrstvo 1,6 milijona evrov manj, Uprava za probacijo pa 291.600 evrov manj.

Poglavitne spremembe v strukturi proračuna so po njegovih besedah povezane z epidemijo covida-19, saj se sredstva v ta namen povečujejo, in sicer na ministrstvu za 62.426 evrov, na Upravi za izvrševanje kazenskih sankcij za 2.239.644 evrov in na Upravi za probacijo za 19.450 evrov.

Zmanjšali pa so stroške za najemnine in investicije, je povedal. Medtem bodo priprave na novogradnjo ženskega zapora na Igu in moškega v Dobrunjah, načrtovani v prihodnjem letu, po njegovem zagotovilu potekale po načrtu.

V razpravi je Predrag Bakovič iz SD izrazil nezadovoljstvo, ker se znižujejo sredstva Upravi za probacijo. Njeno delo je po njegovih besedah zelo pomembno, učinki pa bodo vidni šele na dolgi rok. Ratej je pojasnil, da se sredstva znižujejo, ker dodatne zaposlitve še niso načrtovane. Sicer pa je uprava "svetilnik, ki kaže pravo pot in ima pomembno vlogo", se je strinjal.

Matejo Udovč iz SMC je zanimalo, ali je projekt varne hiše za otroke, ki bo sprva namenjena otrokom, ki so žrtve spolnih zlorab, še vedno med prioritetami ministrstva za pravosodje. "Ta projekt nikakor ne bi smel zamreti," je menila.

Pri tem je v. d. generalnega sekretarja na ministrstvu Lilijana Kodrič zagotovila, da je to med prioritetnimi projekti. V teku je priprava zakona, ki bo podlaga za nadaljnje vodenje projekta, lokacija za hišo pa je že izbrana, je dejala.

Po besedah Maše Kociper iz SAB se obravnave kazenskih zadev na sodiščih v zadnjih letih niso mogle izvajati po načrtu, ker ni bilo dovolj pravosodnih policistov, da bi pripornike pripeljali na razprave. Zanimalo jo je, ali je poskrbljeno za rešitev tega vprašanja. Ratej je pojasnil, da so predvidene nove rešitve, ki bodo vključevale avdio in video konference sodišč.

Franc Breznik iz SDS je spomnil, da bo tudi na področju pravosodja potekala digitalizacija, ki bo poenotila sodno prakso. Marsikatero intelektualno manj zahtevno delovno mesto pa se bo ukinilo. Epidemija covida-19 je procese digitalizacije zelo pospešila, je spomnil.