c S

Von der Leynova za komisarko iz Irske izbrala McGuinnessovo, resor za trgovino Dombrovskisu

08.09.2020 12:43 Bruselj, 08. septembra (STA) - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je za novo komisarko iz Irske izbrala dolgoletno evropsko poslanko Mairead McGuinness, ki ji želi poveriti resor za finančne storitve, finančno stabilnost in unijo kapitalskih trgov. Resor za trgovino pa je namenila izvršnemu podpredsedniku, Latvijcu Valdisu Dombrovskisu.

McGuinnessova ima po besedah von der Leynove bistvene politične izkušnje za prevzem novega položaja, saj je od leta 2004 evropska poslanka, v tem sklicu Evropskega parlamenta pa je tudi prva podpredsednica.

To je sicer predlog von der Leynove, ki ga morata potrditi Evropski parlament in Svet EU. Kandidata bosta morala opraviti tudi zaslišanje v pristojnih odborih Evropskega parlamenta.

Dublin je za naslednika evropskega komisarja za trgovino Phila Hogana, ki je moral odstopiti zaradi kršenja pravil proti širjenju novega koronavirusa, poleg McGuinnessove predlagal še nekdanjega podpredsednika Evropske investicijske banke (EIB) Andrewa McDowella.

Von der Leynova je danes v kratki izjavi za medije, s katero je sporočila svojo odločitev, izpostavila, da sta oba kandidata odlična, da imata bistvene izkušnje na področju politik EU in da sta oba pokazala veliko zavezanost uniji.

Resor za trgovino je eden najmočnejših v Evropski komisiji, ki je pristojna za trgovinska pogajanja s tretjimi državami v imenu sedemindvajseterice. Vključuje pogajanja o prihodnjih trgovinskih odnosih z Združenim kraljestvom po brexitu in trgovinske vezi z ZDA.

Dombrovskis bo po predsedničinih besedah sicer ostal predstavnik komisije na zasedanjih evroskupine, poleg komisarja za gospodarstvo Paola Gentilonija.

Latvijec je v prvem odzivu izpostavil, da je ob izkazanem zaupanju počaščen in da se veseli dela za evropski interes na tem pomembnem področju ob nadaljevanju dosedanjega dela na položaju izvršnega podpredsednika, pristojnega za gospodarstvo, ki služi ljudem.