c S

EU stoji ob strani ICC

03.09.2020 14:44 Bruselj, 03. septembra (STA) - Evropska unija bo branila Mednarodno kazensko sodišče (ICC) pred poskusi spodkopavanja, se je Bruselj odzval na ameriške sankcije proti glavni tožilki sodišča s sedežem v Haagu Fatou Bensouda.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v sredo sporočil, da so ZDA uvedle sankcije proti tožilki ICC Fatou Bensouda in visokemu predstavniku sodišča Phakisu Mochochoku zaradi preiskave ameriških vojakov zaradi domnevnih vojnih zločinov v Afganistanu.

Ameriška administracija je že junija uvedla gospodarske sankcije proti uslužbencem ICC, ki sodelujejo v preiskavi ameriških vojakov zaradi domnevnih vojnih zločinov v Afganistanu.

Mednarodna skupnost je ICC ustanovila leta 2002 z namenom pregona vojnih zločinov, genocida in zločinov proti človečnosti, in sicer tam, kjer bi se storilci sicer lahko izognili roki pravice. ZDA se mu niso pridružile in zavračajo njegovo jurisdikcijo nad ameriškimi državljani.

"Mednarodno kazensko sodišče se sooča s stalnimi zunanjimi izzivi in Evropska unija zavrača vse poskuse spodkopavanja mednarodnega sistema kazenskega pravosodja z oviranjem dela njegovih osrednjih institucij," je danes dejal tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Peter Stano.

"Zavezani smo krepitvi naše podpore ICC, ker je to ključni dejavnik v boju proti nekaznovanosti. Stojimo ob strani ICC in nismo veseli, ko vidimo ukrepe, ki gredo proti dejavnostim ICC," je dodal tiskovni predstavnika Josepa Borrella.