c S

Poljska Slovenijo vabi k odstopu od istanbulske konvencije

02.09.2020 11:13 Ljubljana, 02. septembra (STA) - Poljski pravosodni minister Zbigniew Ziobro je Sloveniji poslal pismo, v katerem preverja, ali bi se pridružila Poljski pri odstopu od istanbulske konvencije, poročajo mediji. Poljska Sloveniji predlaga, da bi pripravili besedilo nove konvencije, ki bi jo posredovali v podpis in ratifikacijo skupini naslovnikov na mednarodnem parketu.

Poljska pri tem omenja več možnih elementov nove konvencije. Med njimi sta zaščita pred moralno korupcijo otrok ter definicija otroka, skladna s konvencijo ZN iz leta 1989, a tako, da se njegovo starost začne šteti od spočetja. Omenjala bi tudi definicijo družine, po kateri so to le oče, mama ter otrok oz. otroci, ter možnost poroke le med moškim in žensko.

Ziobro je v minulih tednih istanbulsko konvencijo javno označil za feminističen izum, ki hoče upravičiti homoseksualno ideologijo. Namero o začetku postopka za formalni umik Poljske iz konvencije je napovedal konec julija in s tem sprožil nasprotovanje tako na Poljskem kot v tujini. Več tisoč Poljakov se je zbralo na protestih po državi, EU in Svet Evrope pa sta izrazila obžalovanje.

Istanbulska konvencija je prvi mednarodno zavezujoči instrument za preprečevanje in boj proti nasilju nad ženskami, vse od posilstva v zakonski zvezi do pohabljanja ženskih spolovil. Pripravil jo je Svet Evrope, najstarejša organizacija za človekove pravice v Evropi, evropsko sodišče za človekove pravice pa jo v relevantnih primerih citira kot pomemben pravni vir.

Slovenija je istanbulsko konvencijo podpisala leta 2011, ratificirala pa leta 2015. Istega leta je konvencijo ratificirala tudi Poljska. V Sloveniji je ratifikacijo na glasovanju konec leta 2014 podprlo 80 tedanjih poslancev. EU je konvencijo podpisala junija 2017, sedaj pa skupaj z državami članicami sodeluje pri pospešitvi procesa za zaključek pristopa h konvenciji.

V Sloveniji so po podpisu konvencije med drugim dopolnili zakon o preprečevanju nasilja v družini, eksplicitno je bilo prepovedano tudi telesno kaznovanje otrok.

Kakšno je stališče sedanje vlade glede istanbulske konvencije, ni znano. STA odgovore pristojnih ministrstev na to vprašanje še čaka. Je pa poslanec vladajoče SDS Branko Grims, ki je po pisanju Dela leta 2014 podprl ratifikacijo, ob julijski napovedi Poljske tvitnil, da bi tudi Slovenija morala odstopiti od te konvencije.