c S

Na zaključne besede v zadevi odrezana roka bo treba še počakati

01.09.2020 14:24 Ljubljana, 01. septembra (STA) - Na današnjem nadaljevanju sojenja v t. i. zadevi odrezana roka v nasprotju s pričakovanji niso dočakali zaključnih besed zagovornikov in tožilstva. Razlog je bil tudi v neupravičeni odsotnosti enega od obtožene četverice Gorazda Colariča. Poleg tega je po besedah predsednice sodnega senata Marjete Dvornik prišlo še nekaj dokaznih predlogov.

Obtoženi Colarič je bil zaradi zdravstvenih težav odsoten že na nekaj prejšnjih narokih. Tokrat se po besedah sodnice Dvornikove ni opravičil, čeprav bi po mnenju njegove zdravnice lahko sodeloval na sojenju, sicer z enourno časovno omejitvijo. Naslednji narok bo že v sredo, Colarič pa bo po zagotovilu njegovega zagovornika Petra Prusa Pipuša prišel na sojenje.

Sodnica se je naprej odločila za prisilno privedbo Colariča, a jo je zaradi zagovornikovega zagotovila preklicala. Napovedala je tudi, da bo sodišče pridobilo mnenje medicinskega izvedenca internistične stroke, ali je Colarič zaradi zdravstvenih težav sposoben sodelovati na sojenju le največ eno uro, kot meni njegova zdravnica, ali morebiti dlje časa.

Prus Pipuš je sodišču tudi predlagal izločitev kazenskega postopka zoper Colariča, kar pa je sodni senat po krajšem posvetovanju zavrnil, čeprav so se s predlogom strinjali tožilec Sedin Kičin in zagovorniki ostalih treh obtoženih: Julije Adlešič, Sebastiena Abramova in Tinke Huskić Colarič. Colariču se namreč očita ločeno kaznivo dejanje.

V prihodnjih desetih dneh se bo predvidoma zvrstilo kar pet narokov - poleg v sredo in četrtek tudi 7., 8. in 11. septembra, ki pa bodo zaenkrat zaradi Colaričevih zdravstvenih težav časovno omejeni na eno uro ali morebiti nekaj več, če bo obtoženi to zmogel. Sodnica Dvornikova pričakuje, da bodo kljub zapletu kmalu prišli do zaključnih besed zagovornikov in tožilstva.

Sicer obtožnica prvoobtoženi Adlešičevi, njenemu partnerju Abramovu ter njegovima staršema Huskić Colaričevi in Colariču očita poskus zavarovalniške goljufije. Adlešičeva si je januarja lani odrezala levo roko. Trdi, da je šlo za delovno nesrečo pri žaganju vej s krožno žago. Po mnenju tožilca Kičina pa je to storila namerno, da bi dobila odškodnino.

K temu naj bi jo napeljal Abramov, pri goljufiji pa naj bi sodelovala še njegova starša. Abramov je namreč Adlešičevo pred tem, ko se je poškodovala, življenjsko in nezgodno zavaroval pri petih zavarovalnicah. Po besedah tožilca se ji je v primeru invalidnosti obetalo vsaj 1,22 milijona evrov odškodnine.

Adlešičeva, Abramov in Huskić Colaričeva so obtoženi po petih kaznivih dejanj goljufije, Colarič pa ene goljufije na račun več zavarovalnic.