c S

DZ ne ostane drugega, kot da skuša spremeniti meje volilnih okrajev

22.08.2020 21:21 Ljubljana, 22. avgusta (STA) - DZ po padcu predloga za uvedbo relativnega prednostnega glasu ne preostane drugega, kot da skuša sprejeti predlog o spremembi meja volilnih okrajev, je ocenil predsednik DZ Igor Zorčič. Kot je dejal, bodo naredili vse, da zakon o tem pride čim prej v DZ. Dogajanje v DeSUS ocenjuje kot interno zadevo stranke.

Potem ko je v DZ zmanjkalo glasov za predlog zakona, po katerem bi DZ ukinil volilne okraje in uvedel relativni prednostni glas ter s tem izpolnil odločbo ustavnega sodišča glede volilne zakonodaje, Zorčič meni, da poslanci nimajo druge izbire, kot da skušajo sprejeti predlog za spremembo meja volilnih okrajev. "To je minimalen kompromis, ki bi implementiral ustavno odločbo," je dejal.

A tudi tukaj se po njegovem mnenju utegnejo pokazati določena razhajanja. "Ustavno sodišče je problematiziralo najmanjši volilni okraj Hrastnik, iz katerega so v določenem trenutku izhajali celo trije poslanci. Danes sta od tam dva. Kako bosta sprejela spremembo tega volilnega okraja, si težko predstavljam, lahko pa bo ta sprememba imela vpliv na njuno odločanje o tem zakonu. To je le ilustracija, ne želim izpostavljati tega primera kot edinega ali kakorkoli spornega," je pojasnil. Zorčič sicer pričakuje, da bo predlog sprememb meja volilnih okrajev v DZ vložen kot poslanski zakon.

Dogajanja v DeSUS Zorčič ni želel posebej komentirati, kot tudi ne tega, ali bi morala predsednica DeSUS in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec zaradi očitkov odstopiti. "Ocenjujem, da gre za popolnoma interno zadevo, zato ne želim ugibati, kaj natančno se dogaja v stranki upokojencev. Vsekakor pa si želim, da bi se občutek stabilnosti čim prej vrnil, saj ljudje in z njimi država v nestabilnosti in nepredvidljivosti ne prosperirajo," je dodal.

Po Zorčičevem mnenju očitki zoper Pivčevo niso bagatelne narave, so pa "bistveno bolj potencirani glede na to, da je gospa Pivec predsednica koalicijske stranke". "Če bi bila predsednica opozicijske stranke, se gotovo ne bi nihče toliko ukvarjal s tem, kje in na čigav račun je jedla in pila, četudi bi bilo sporno," je prepričan.

Glede konstruktivne nezaupnice vlade, o možnosti katere se govori v opoziciji, dvomi, da je uresničljiva, saj si ne predstavlja, da bi se bila opozicija sposobna poenotiti o imenu mandatarja. Na vprašanje, ali vidi človeka, zaradi katerega bi se bila SMC pripravljena pridružiti nezaupnici, pa je odgovoril, da ga ne vidi.

Nasploh meni, da opozicija ta trenutek ne ponuja nobene resne alternative vladi. V ocenjevanju dela Janeza Janše in Marjana Šarca kot predsednika vlade ocenjuje, da so razlike velike. "Ni vsak, ki pride čez noč v državno politiko, zrel za predsednika vlade," dejal Zorčič.

Glede primerjave sodelovanja v trenutni vladi in v prejšnji je Zorčič povedal, da bi sodelovanje težko ocenil kot boljše ali slabše. "SMC je bila vedno konstruktivna stranka in nobene od koalicij, v katerih smo sodelovali, nismo instrumentalizirali za svoje lastne strankarske koristi," je dejal.

Je pa po njegovem mnenju dejstvo, da ima vsaka koalicija svoje pluse in minuse. Absolutno dobro se mu zdi, da se "znotraj te koalicije realizira tisto, kar se dogovorimo". Kot slabo pa je izpostavil, da premier prepogosto po nepotrebnem vznemirja opozicijo in javnost, saj da mu tega glede na položaj enostavno ni treba. "Tovrstno burkanje političnega prostora je popolnoma nepotrebna ovira za delovanje koalicije, saj opozicija na take provokacije komaj čaka," je dodal.

O tem, kdaj bi lahko SMC odšla na kongres ali programsko konferenco, se v SMC po besedah podpredsednika stranke Zorčiča še pogovarjajo. Na vprašanje, ali bi morala stranka na kongresu odpreti tudi vprašanje predsednika stranke, pa je odgovoril: "Ko bo čas zrel za to, bo tudi do tega prišlo".