c S

Kdaj bo dostopna aplikacija za opozarjanje na stike z okuženimi?

11.08.2020 13:41 Ljubljana, 11. avgusta (STA) - Mobilna aplikacija za opozarjanje na stike z okuženimi z novim koronavirusom bo dostopna še ta mesec - različica za androidne naprave bo predvidoma na voljo z 19. avgustom, za naprave z Ios operacijskim sistemom pa do konca avgusta, je na današnji novinarski konferenci potrdil vladni govorec Jelko Kacin.

Google je že prižgal zeleno luč za testno različico aplikacije, v roku enega tedna naj bi bila potrjena še končna verzija. Nato je odločitev o objavi aplikacije na vladi, je dodal Kacin.

Epidemiološki podatki o okužbah z novim koronavirusom za Slovenijo so v zadnjih dneh posebej dobri, Slovenija je v tem trenutku "v bistveno boljši kondiciji" kot pred 14 dnevi, je ocenil vladni govorec. S 7,99 okuženega na 100.000 prebivalcev je Slovenija "zelo zelena in zelo varna", je dodal.

"Naš prvi val epidemije novega koronavirusa je bil veliko močnejši, zdajšnji drugi je precej šibkejši. Krivulja števila aktivno okuženih se hitro spušča, razmere se hitro izboljšujejo," je ocenil Kacin. Ob tem je opomnil, da "še vedno velja, da so glavni viri okužb slabo nadzorovano veseljačenje in popivanje na zabavah, bodisi zasebnih ali, še bolj zaskrbljujoče, javnih, a brez nadzora in brez spoštovanja zahtev NIJZ za izvedbo dogodkov".

Kot je izpostavil, precejšen delež novih okužb izvira iz tujine. Tako je od včerajšnjih 17 na novo potrjenih okužb vsaj osem prišlo iz tujine, za nekatere epidemiolška preiskava še poteka. Od teh osem jih je sedem vnešenih iz Hrvaške, ena pa iz Bosne in Hercegovine, je Kacin nanizal nekaj aktualne statistike.

Glavni vir širjenja okužb po besedah Kacina ostaja slabo kontrolirano veseljačenje. Predvsem mladi, ki so še vedno premalo pozorni na svoje zdravje, tudi na pojav simptomov covida-19, so po oceni Kacina precejšen problem. Ob tem je izpostavil "temeljno vprašanje odgovornosti za lastno zdravje in zavedanje posledic lastnega ravnanja ter širjenja okužbe na bližnje in najbolj ranljive".

Ob tem, da velik delež novo odkritih okužb pri nas povezujejo s Hrvaško, pa ima omenjena država po besedah vladnega govorca trenutno precej ugodno epidemiološko sliko, predvsem v obmorskih županijah, kjer večinoma dopustujejo Slovenci. Število okužb je sicer po navedbah Kacina v porastu zlasti v Splitsko-dalmatinski županiji, v ostalih obalnih županijah pa je okužb bistveno manj. Zadeve se umirjajo tudi v Zagrebu, kot "zelo nevarno območje" pa je ocenil Vukovarsko-sremsko županijo na severovzhodu Hrvaške.

Slovence, ki se še odpravljajo na dopust, je Kacin pozval, naj se "dosledno izogibajo gneči, v zaprtih prostorih dosledno nosijo maske in ves čas skrbijo za higieno rok in kašlja". "Predvsem pa vas prosim, da se izogibate nočnim lokalom in diskotekam, kjer ni mogoče zagotoviti primerne telesne razdalje, ljudi tam ne poznate in ne vidite," je še dodal.

Ob tem se je dotaknil tudi bližajočega novega šolskega leta. Kot je pojasnil, bodo imeli prihodnji teden točen pregled in oceno trenutnih razmer. Ponovil je, da je v igri kar nekaj scenarijev, kako bi lahko jeseni potekal pouk v osnovnih in srednjih šolah. "Moramo biti pripravljeni na najslabši scenarij, da bi torej ves pouk potekal preko spleta. A vlada si prizadeva, da bi šolsko leto potekalo normalno," je poudaril.

Kacin je nagovoril tudi tiste prebivalce, ki morda načrtujejo obisk katere od balkanskih držav še pred začetkom šolskega leta. "Kdor bo prišel iz rdečih držav, bo dobil 14-dnevno karanteno. Če se vrnejo tik pred zdajci, bodo otroci zamudili pouk," je bil jasen in pozval starše šolarjev, ki načrtujejo taka potovanja, naj razmislijo vnaprej in se potovanju izognejo.