c S

Janša podprl Hojsa pri odreditvi revizij postopkov

10.08.2020 16:41 Ljubljana, 10. avgusta (STA) - Premier Janez Janša je na Twitterju poudaril, da je zakonska dolžnost ministra, da "odredi revizijo postopkov v očitnih primerih pometanja velikega kriminala pod preprogo". "Vik in krik vpletenih zgolj dokazuje, da je bil skrajni čas," je zapisal ob odločitvi notranjega ministra Aleša Hojsa, da odredi revizije nekaterih odmevnih primerov NPU.

Hojs je vršilcu dolžnosti generalnega direktorja policije Andreju Juriču konec julija izdal usmeritve in obvezna navodila za izvajanje policijskih nalog pri odkrivanju in preiskovanju zahtevnih kaznivih dejanj, zlasti s področja gospodarstva, korupcije in organiziranega kriminala, ki jih opravlja Nacionalni preiskovalni urad (NPU), so navedli na ministrstvu za notranje zadeve.

Revizijo zahteva v primerih, "v katerih je bil NPU deležen največ kritik", torej revizijo preiskav v Banki Slovenije iz leta 2012, revizijo primera domnevne zlorabe prevladujočega položaja družbe Pro Plus pri televizijskem oglaševanju, revizijo lani zavržene kazenske ovadbe bančnikov iz NLB v primeru Farrokh, revizijo primera domnevne korupcije v zdravstvu pri nakupu žilnih opornic ter revizijo primera preiskave sumov nepravilnosti na otroški srčni kirurgiji.

Kot so navedli, so lahko postopki, ki jih zaključi tožilstvo z zavrženjem ovadb, tudi posledica "slabo opravljenega dela policije in ne zgolj nedolžnosti osumljenih".