c S

Pripombe k predlogu novele o avdiovizualnih medijskih storitvah posredovalo 11 organizacij

05.08.2020 18:29 Ljubljana, 05. avgusta (STA) - Na ministrstvu za kulturo so v javni razpravi o predlogu novele zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah prejeli pripombe 11 organizacij oz. posameznikov. Pripombe se nanašajo na različne člene, največ opozoril pa se nanaša na predviden nov sistem obdavčitve tujih ponudnikov, t. i. netflix tax, so pojasnili na ministrstvu.

Na ministrstvu pripombe še pregledujejo, predvidevajo pa, da bodo končali do konca tedna. Po tistem bo tudi znano, katere od teh bodo lahko upoštevali. Zakon bi po trenutni časovnici moral biti sprejet do konca septembra, so še pojasnili.

S sprejetjem novele zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah bi na televizijskih programih Radiotelevizije Slovenija med drugim povečali dopusten obseg oglaševanja. Ponudnikom medijskih storitev s sedežem v drugih državah pa bo po novem mogoče naložiti finančno obveznost za naložbe v produkcijo avdiovizualnih del (netflix tax), če bodo s svojimi storitvami ciljno usmerjeni na naš trg.

V sklopu sprememb medijske zakonodaje je sicer ministrstvo poleg omenjene predlagalo novele še treh zakonov, in sicer zakona o medijih, zakona o Radioteleviziji Slovenija in zakona o Slovenski tiskovni agenciji. Najbolj je v dosedanji javni razpravi odmeval predlog spremembe razdeljevanja rtv-prispevka.