c S

Zajetna obtožnica razkriva vloge članov hudodelske združbe

01.08.2020 12:43 Ljubljana, 01. avgusta (STA) - Specializirano državno tožilstvo je minuli teden na ljubljansko okrožno sodišče vložilo 375-stransko obtožnico, v kateri 39 oseb obtožuje večje proizvodnje in prodaje sintetičnih prepovedanih drog. Zadeva je trenutno v fazi ugovorov obrambe obtoženih zoper obtožnico, poroča današnji Večer.

V javnosti je zgodba prvič zaokrožila konec januarja, ko je slovenska policija sporočila, da so s pomočjo kolegov iz tujine razbili mednarodno organizirano kriminalno združbo, ki je oskrbovala slovenski in tuji trg s prepovedanimi drogami.

Več kot dveletna preiskava je tudi prvič razkrila dokaze o grosistični proizvodnji sintetičnih prepovedanih drog pri nas. Policisti so v preiskavi skupno zasegli 4,7 kilograma kokaina, 9,6 kilograma heroina, 28,3 kilograma konoplje rastline, kilogram hašiša, 6300 kosov ekstazi tabletk, 125 kilogramov amfetaminov ter predhodne sestavine, ki bi zadostovali za proizvodnjo nadaljnjih 300 kilogramov amfetamina.

Časnik Večer v današnji izdaji razkriva nekaj podrobnosti iz obtožnice, ki jo je na sodišče vložila Tamara Gregorčič. Člani združbe so za medsebojne pogovore uporabljali posebne, kriptirane telefone. Najmanj od septembra 2017 do januarja 2020 na so območju Slovenije, Hrvaške in Avstrije trgovali s heroinom, kokainom, ekstazijem, konopljo, hašišem in amfetamini. Sedemnajst obtoženih je v priporu, en član združbe pa je v priporu na Hrvaškem, izhaja iz obtožnice. Preostali se bodo na sodišču branili s svobode.

Droga je po navedbah tožilstva dosegala visoke cene. Vodja kriminalne združbe, slovenski državljan iz Kamnika, je tako na primer prek hrvaškega državljana tajnemu delavcu policije za 21.0000 evrov prodal za okoli 500 gramov kokaina in 3441 tabletk ekstazija.

Poleg tega je del obtoženih od lanskega junija na območju Ljubljane in drugih krajev po Sloveniji in Avstriji organiziral poskusni prevoz 30 kilogramov kokaina z ladijskimi kontejnerji iz Ekvadorja v Južni Ameriki v Luko Koper, izhaja iz obtožnice. Pred dobrim letom so se povezali z neznano osebo, ki je imela zveza v dveh ekvadorskih pristanišči in je dobivala podatke o tem, kateri kontejnerji so namenjeni v Luko Koper in kako bi se lahko kokain naložil vanje. Imeli so tudi nalogo, da v Luki Koper najdejo človeka, ki bo poskrbel za varen raztovor kokaina, in ljudi, ki bodo zagotovili transport droge iz pristanišča.

"Pri tem so, seveda nevede, sodelovali tudi s tajnimi delavci policije, ki so se izdajali za zaupanja vredne v zelo donosni trgovini z drogo. Poskusni prevoz je uspel, zato je kasneje v Luko Koper prispelo še 300 kilogramov kokaina, ki pa ga je policija zasegla," je še spomnil časnik.