c S

Informacijska pooblaščenka opozarja na neustrezne pravne podlage za aplikacijo covid-19

30.07.2020 19:46 Ljubljana, 30. julija (STA) - Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je danes ponovno opozorila na neustrezne pravne podlage za delovanje aplikacije covid-19. Ocena učinkov ne more sanirati pomanjkljivosti veljavnega zakona, je navedla in dodala, da je stališče vseh evropskih državnih nadzornih organov za varstvo osebnih podatkov glede pravnih podlag za aplikacijo enotno.

Ministrstvo za javno upravo (MJU) je danes sporočilo, da je aplikacija #OstaniZdrav do roka, ki se izteče v soboto, oddana v mobilni trgovini GooglePlay in AppStore. Aplikacija že deluje, prilagojena je slovenskim uporabnikom in je v testiranju na MJU in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Informacijska pooblaščenka je v sporočilu za javnost spomnila, da je ministrstvo izdelalo oceno učinka v zvezi z varstvom osebnih podatkov za aplikacijo, ki naj ne bi temeljila na sprejetem zakonu o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val virusa. Prelesnikova v mnenju ponovno opozarja, da resnih pomanjkljivosti zakona in tveganj, ki iz tega izvirajo za zakonito obdelavo osebnih podatkov, ni možno sanirati z oceno učinkov.

"Ministrstvo ni zakonodajalec, ki bi s takim dokumentom lahko razveljavil ali zadržal uporabo zakonskega predpisa, ki ga je sprejel DZ," je navedla. Spomnila je, da je na težave z delovanjem aplikacije opozarjala od začetka razprave o njej.

"Opozorila niso bila upoštevana, kar bo v nadaljnjih fazah implementacije aplikacije pripeljalo do resnih težav tako za naročnika aplikacije kot tudi za MJU, NIJZ ter nadzorne organe, obenem pa je zato nastal velik, povsem nepotreben časovni zamik," je prepričana Prelesnikova.

Ocene učinka so po njenih navedbah namenjene pravočasni identifikaciji in obvladovanju tveganj pri varstvu osebnih podatkov. Zato jih je v tovrstnih primerih smiselno izdelati pred sprejemom zakona in so gradivo, ki popravlja pomanjkljivosti predvidenih predpisov, utemeljuje potrebo po ali izkazuje prednosti določnih projektov ali obdelav osebnih podatkov.

Prelesnikova ves čas opozarja, da nejasnosti o tem, ali obstaja jasna in ustavno skladna pravna podlaga za obdelavo osebnih podatkov v zvezi z delovanjem aplikacije, pomenijo ključno težavo za vzpostavitev aplikacije in zakonito obdelavo podatkov uporabnikov predvsem od NIJZ. Slednji namreč glede aplikacije v interventnem zakonu sploh ni naveden kot upravljavec podatkov.

Pravno nejasna je po oceni informacijske pooblaščenke tudi izjava o neuporabi interventnega zakona. "Vprašanje je, kako bo v praksi dolžan ravnati okuženi, če predstavnik vlade javno pove, da je uporaba prostovoljna, obenem pa je sprejet zakon, ki določa, da si mora kot okuženi obvezno namestiti aplikacijo in vnesti kodo," je pojasnila.

Četudi bi šlo v celoti zgolj za prostovoljno aplikacijo, je za obdelavo osebnih podatkov s strani več javnih organov preko "državne" aplikacije po opozorilih informacijske pooblaščenke potrebna pravna podlaga v zakonu.