c S

Kako deluje aplikacija #OstaniZdrav?

24.07.2020 15:06 Aplikacija za obveščanje o stikih z okuženimi, ki jo za slovensko vlado prilagaja podjetje RSteam, se bo imenovala #OstaniZdrav, so danes razkrili na ministrstvu za javno upravo. Razvoj se bliža koncu, znane so že vse tehnične podrobnosti.

Aplikacijo si bo lahko vsak uporabnik mobilnega telefona prostovoljno prenesel iz trgovin z aplikacijami, ki jih ponujata Google in Apple. Ko bo naložena, si bo z drugimi uporabniki aplikacije samodejno izmenjevala t. i. ključe oziroma oddajne kode, torej skupke identifikacijskih informacij o telefonu, ali drugače: beležila bo stike z drugimi telefoni in informacije o njih shranila za 14 dni, kolikor je ocenjena inkubacijska doba koronavirusa.

Za večjo varnost se bo ključ ustvaril v več korakih in se bo dnevno spreminjal (dnevni ključ), na podlagi tega ključa pa se bo vsakih 10 minut ustvarila s časovnim intervalom kriptirana oddajna koda. Ne bo pa ključ vseboval osebnih podatkov o lastniku telefona, ki mu bo tako zagotovljena anonimnost.

Če bodo pri uporabniku aplikacije potrdili okužbo, bo z njim stopil v stik Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ki v vsakem primeru opravi epidemiološko poizvedovanje pri okuženih, in mu ponudil, da v aplikacijo vnese posebno desetmestno kodo. Okuženi uporabnik bo to naredil prostovoljno.

Če se bo za to odločil, bo moral kodo vpisati v eni uri, aplikacija pa bo na strežniku najprej preverila, če je bila ta koda res izdana, saj se s tem se prepreči morebitne zlorabe. Če bo strežnik ugotovil, da je koda pravilna, bo izdal dokazilo o okuženosti, ki ga bo nato poslal na aplikacijo uporabnika.

Šele takrat bo aplikacija okuženega poslala vse svoje oddajne kode oziroma dnevne ključe na centralni strežnik, kjer bodo ostali v evidenci 14 dni.

Aplikacija na napravah uporabnikov bo hkrati redno preverjale podatke o okuženih ključih in jih križala s tistimi, ki jih je zaznala sama v zadnjih 14 dneh. Če bo ugotovila, da je v evidenci okuženih kak ključ telefona, s katerimi je bil naš telefon v stiku, bo stekel izračun izpostavljenosti.

Na izračun izpostavljenosti vplivajo številni parametri, na primer moč signala in dolžina stika z okuženo osebo. Načeloma velja za rizičen stik 15-minutna izpostavljenost okuženi osebi na razdalji manj kot dva metra, vendar je pri tem potrebno upoštevati številne faktorje. Aplikacija uporabnika nato opozori, ali je bil izpostavljen tveganju.

V primeru, da je verjetnost izpostavljenosti velika, aplikacija uporabnika obvesti, da je bil v stiku z okuženo osebo in da naj ravna samozaščitno. Kot je poudaril minister za javno upravo Boštjan Koritnik, aplikacija ne razkriva niti lokacije niti identitete okužene osebe, sporoči samo, da sta se dve osebi srečali.

Čeprav je anonimnost zagotovljena s tem, da si telefoni med seboj izmenjujejo samo ključe, ki ne vsebujejo osebnih podatkov, je minister Koritnik priznal, da bi se lahko v zelo redkih specifičnih primerih, na primer, če je nekdo imel v zadnjih 14 dneh stik samo z eno osebo, identiteta okuženega uporabnika razkrila, a celo v tem primeru bi to vedel samo tisti uporabnik.

Kot je poudaril Mario Fafangel iz NIJZ, je aplikacija pomembna zato, da epidemiologom pomaga obvladovati izbruh z omilitvenimi ukrepi in je del sestavljanke, tako kot maske ali fizična razdalja.

"Samo tako bomo lahko imeli odprto družbo z ukrepi, ki niso preveč invazivni," je dejal. Delo epidemiologov bo z aplikacijo isto, razlika bo samo v tem, da bodo morda preko aplikacije prejeli obvestilo o tveganem stiku tudi tisti, ki jih zaradi različnih razlogov sedaj ne morejo kontaktirati. Na primer neznanci na avtobusu.

Pri tem je pomembno, da si aplikacijo naložijo zdravi ljudje, saj bodo v primeru okužbe lahko obveščeni kontakti za obdobje 14 dni nazaj, kolikor je povprečna inkubacijska doba koronavirusa.

Čeprav so pretekle študije kazale, da je aplikacija učinkovita šele, ko si jo naloži približno 60 odstotkov uporabnikov mobilnih telefonov, je Geršak dejal, da najnovejše študije kažejo, "da se vidi dodana vrednost že pri 10 ali 14 odstotkih".

Minister Koritnik je dodal, da bo koristno karkoli, kar bo prinesla aplikacija. "Tudi ena oseba, ki bo zaradi tega prej obveščena, da je bila v rizičnem stiku, bo lahko malo prilagodila svoje vedenje in ravnanje."

Primož Cigoj, direktor podjetje RSteam, je pojasnil, da bo razvoj aplikacije gotovo zaključen do roka 1. avgusta ali celo kak dan prej, nato pa bo verjetno treba počakati še nekaj časa, da Google in Apple aplikacijo odobrita in jo uvrstita v svoje trgovine.

Na voljo bo za Appplove telefone z operacijskih sistemom IOS 13.5 ali novejši, kar pomeni, da si jih bodo lahko naložili uporabniki modelov 6s in novejših, na platformi Android pa bo na voljo tudi za nekoliko starejše naprave, ki jih poganja operacijski sistem Android verzija 6 ali novejša.

Usklajenost aplikacije s predpisi o varstvu osebnih podatkov bo preveril tudi Informacijski pooblaščenec, ki so ga tudi formalno že zaprosili za mnenje.

Ljubljana, 24. julija (STA)