c S

Sodišče še ni vročilo obtožnice vsem obtoženim v zadevi Teš, doslej 10 pritožb

22.07.2020 10:31 Okrožno sodišče v Celju še ni uspelo vročiti obtožnice vsem od 12 obtoženih v primeru pregona domnevnih nepravilnosti pri več poslih Termoelektrarne Šoštanj (Teš). "Od tistih, katerim je že bila vročena, je bilo vloženih že 10 ugovorov zoper obtožnico, vsem pa rok za ugovor še ni potekel, saj je vezan na vročitev," so pojasnili.

Specializirano državno tožilstvo je maja na celjsko okrožno sodišče vložilo obtožnico zoper 12 slovenskih in tujih fizičnih oseb ter zoper eno slovensko in eno tujo pravno osebo zaradi skupno 24 kaznivih dejanj. Sodišče je odredilo prevod, nato je sledilo vročanje. Zaradi obsežnosti zadeve bo reševanje primera terjalo precej časa, so maja ocenili na okrožnem sodišču.

Obtožnica se nanaša na kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pranja denarja ter pomoči k navedenima kaznivima dejanjema. Obtožnica pa še ni pravnomočna, saj se obtoženi nanjo lahko pritožijo.

Tožilstvo je po neuradnih podatkih obtožnico vložilo zoper nekdanjega direktorja Teša Uroša Rotnika, vodjo projekta Teš 6 Bojana Brešarja, lobista Petra Kotarja in njegovo podjetje Sol Intercontinental, direktorja podjetja CEE Boštjana Kotarja, zaposlene iz Teša Jožeta Lenarta, Jožeta Dermola, Darka Weissa in Mirana Lebna, vodjo prodaje elektrarn v družbi Alstom Power Franka Lehmanna, nekdanjega izvršnega direktorja Alstoma Austria Josefa Reisla, finančnega strokovnjaka Bogdana Pušnika ter davčnega svetovalca Darka Končana. Obtoženo je tudi francosko podjetje Alstom Power.

Generalni državni tožilec Drago Šketa je za POP TV maja pojasnil, da je vsebina obtožnice razdeljena na tri sklope, in sicer je prvi del glede tehnološke opreme šestega bloka v višini 250 milijonov evrov, drugi očitek se nanaša na obnovo kotla v petem bloku in tretji na sistemsko opremo za blok 4 in 5 v višini 280.000 evrov.

Dejal je, je tožilstvo obtožnico spisalo v letu dni po končani preiskavi. Preostanek preiskave, ki je trajala osem let, pa se je po njegovih besedah med drugim zavlekel, ker je postopek na celjskem okrožnem sodišču tekel prepočasi.

"Gre za izjemno obsežno zadevo, saj ima obtožnica 1332 strani, tožilstvo pa je k obtožnici priložilo še 45 prilog. Celoten spis (brez sedaj vloženih prilog) tako obsega več kot 70.000 listov, večina je tiskanih obojestransko, torej je dejansko število strani še enkrat večje," pa je pojasnila predsednica Okrožnega sodišča v Celju Petra Giacomelli.

Postopek v zadevi Teš poteka že več let, zaradi česar je na sodišče letelo precej kritik. Nekdanji pravosodni minister Goran Klemenčič je zahteval tudi poročilo celjskega višjega sodišča, ki je ugotovilo, da je za zamude pri preiskavi v zadevi Teš odgovorno sodišče, in ne policija ali tožilstvo.

Celje, 22. julija (STA)